Pekka Tarkka: Putkinotkon tausta. Väitöskirja (1977)

Toisen juttuni sanomalehtikriitikkona kirjoitin Pekka Tarkan väitöskirjasta Putkinotkon tausta. Kritiikki ilmestyi Keskisuomalaisessa 11.9.1977.

Kirjallisuudenopiskelijalle oli kova juttu arvostella maan pääkriitikon tieteellistä tutkimusta. Opiskelijakaverit katsoivat minuun kunnioittavasti, kun kirjastossa tausta-aineistoa kerätessä mainitsin tehtävästä. Kirjoittamiseen meni ainakin viikko. En pitänyt pikkunäppärästä otsikosta Tarkkaa Lehtos-tutkimusta, mutta survoin sen kuitenkin mukaan. Joel Lehtosen nimi olisi pitänyt olla perusmuodossa, mutta en vieläkään keksi miten.

Olin ankara: "Tarkka ei ole väitöskirjansa teoreettisessa alkuosassakaan näitä tyyppikäsitteitä eritellyt/.../ Olisi ollut selkeyttävää erottaa realismin tyypillisyys omaksi kokonaisuudekseen ja käsitellä toistuvasti ilmenevät roolihahmot esimerkiksi 'idoleina', kun varsinainen realismi-lähtöinen tyypin käsite soveltuu vain Lehtosen myöhäiskauteen. Tyypin käsitteen sekaannuttavuus siis heijastuu tästä Tarkankin tutkimuksesta sen kaikista ansioista huolimatta. Annamari Sarajaksen Tunnuskuvien tueksi saa suomenkielinen lukija vieläkin odottaa täydellisempää teoreettista johdatusta tyyppikäsitteeseen - tuota puutetta Tarkka olisi väitöskirjansa alkuosaa selkiinnyttämällä voinut paikata."

Tiesin ja ymmärsin kolmekymmentä vuotta sitten niin paljon.