Kirjoittajakurssikirja%20Vuodatukseen.jp

 

Vuonna 2021 ilmestynyt Kirjoittajakurssikirja on ollut kirjoittajien matkaseurana nyt kolme vuotta.

Kirjaa laatiessani halusin siitä perustason opaskirjan, joka tarjoaa erilaisia kirjoittamisvaihtoehtoja runsaiden harjoitusten ja niihin liittyvien tietoiskujen avulla. Sellaisena se on ilmeisesti palvellutkin niitä lukemattomia kirjoittajia, jotka ovat kertoneet hyödyntävänsä kirjaa omassa työskentelyssään niin kirjoittajina kuin kirjoittamisen ohjaajina.

 

Kirjoittajakurssikirjan esipuheesta

Fiktiosta tietokirjoittamiseen, treenikirjoittamisesta tekstin muokkaamiseen ja elämäntarinallisesta kirjoittamisesta terapeuttiseen kirjoittamiseen: Kirjoittajakurssikirja sisältää kahdeksan erityyppistä luovan kirjoittamisen kurssiohjelmaa proosan ja tietotekstin kirjoittajille.

 

Kirjoittajakurssikirja soveltuu sekä kirjoittajaohjaajille kurssien suunnitteluun että eri vaiheissa olevien kirjoittajien harjoituskirjaksi.

 

Kurssiohjelmat ovat syntyneet kirjoittajaohjaajavuosieni varrella ja hioutuneet vuoropuhelussa opiskelijoiden kanssa. Tarkastelen kirjoittamista spiraalina, ikään kuin kierreportaina joissa keskipilarin eli kirjoittamisen ympäri kiertyviltä portailta voi nähdä kerroksia ylös ja alas, moneen suuntaan.

 

Kirjassa ohjaajan näkökulma kietoutuu kirjoittajan näkökulmaan ja sama kirjoittamisen keino voi saada uutta valaistusta eri "kurssikerroksissa". Perspektiivit kytkeytyvät toisiinsa monin yhteyksin, eteneehän koko kirjoittamisen prosessikin kehänä. Materiaali ja harjoitukset ohjeineen ovat osin ohjaajalähtöisiä, mutta materiaalin ja harjoitusten soveltaminen ovat kirjoittajan aluetta.

 

Kirjan ensimmäinen osa Kehykset painottuu ohjaajan osuuteen, joka limittyy myöhemmin myös kurssisisältöihin. Myös kirjoittamisen opiskelijan on hyvä tietää esimerkiksi siitä, mihin ohjaaja tekstipalautteessa kiinnittää huomiota. Kurssiohjelmissa kirjan toisesta osasta lähtien painotus kuitenkin siirtyy kirjoittajan työskentelyyn.

 

Kurssit sisältävät harjoituksia, teoriaiskuja ja tekstianalyysiesimerkkejä. Niistä voi myös valita erillisiä harjoituksia sekä yhdistelemällä ja muuntelemalla koota omanlaisia harjoituskokonaisuuksia.

 

Tekstin muokkaukseen keskittyvillä kursseilla harjoitukset etenevät pikkukirjoituksista laajempiin tehtäviin. Sellaisia kursseja kirjassa on neljä: 1) Lyhytkurssi tilanteesta juoneksi, 2) Muokkaavan kirjoittamisen kurssi, 3) Elämäntarinakurssi ja 4) Luovan tietokirjoittamisen kurssi.

 

Kirjoittamisen virittelyyn suuntaavat 5) Treenikirjoittamisen kurssi ja 6) Kulkevan kirjoittamisen kurssi.

 

Valmisteilla olevan laajemmat tekstin muokkaukseen paneutuvaan 7) Palautekurssiin käsikirjoitusta työstäville ei kuulu tunneilla tehtäviä kirjoitusharjoituksia, vaan siellä muokataan palautteen avulla tapaamisten ulkopuolella kirjoitettua tekstiä. Tämä kurssi edellyttää vuorovaikutteisuutta eli joko vapaamuotoista vertaispalaute- tai ohjaajan vetämää ryhmää. Ryhmän tapaamisethan voi järjestää myös etänä, jolloin jokainen antaa kirjallista tai suullista palautetta toisille.

 

Tekstien muokkaus sen sijaan ei kuulu  8) Terapeuttisen kirjoittamisen kurssille, jolla pääpaino on harjoituksissa. Tekstin muokkaamiseen ei edes pidä kiinnittää huomiota, koska tässä tapauksessa kirjoittamisella on välineellinen tehtävä tunteiden ja kokemusten selkeyttäjänä. 

 

Kirjoittajakoulutuksissa on käytössä myös yhteisomaisuudeksi muuntuneita harjoituksia, joista monen alkuperää ei pysty jäljittämään. Olen myös niitä sovittanut kurssiohjelmiin.