"Jumala on taivaassa, mutta me olemme pusikossa"

 

Romaani

Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri. Otava 2009

 

"Hautaus osuu yksilön kohdalle vain kerran, oluenjano taas kestää niin kauan kuin maksa ja muut sisuskalut kestävät", iloitsee Kristina Carlsonin romaanin pubinpitäjä verratessaan tointaan hautausurakoitsijan ammattiin.

 

Sitaatti kuvastaa Carlsonin aforistisen hauskaa ja runollisen ironista romaania. Muutama lyhyt luonnehdinta ei kerro tarpeeksi tästä monisärmäisestä teoksesta. Kädessä kevyesti pideltävä kirja on syväluettava katkelmittain, niin täyteläinen se on.

 

Herra Darwin on evoluutioteorian kehittäjä, yksi kirjan englantilaisen 1800-luvun kylän asukkaista. Hän esiintyy kyläläisten puheissa ja ajatuksissa, mutta ei toimivana henkilönä. Sen sijaan äänen ovat saaneet muut kyläläiset. Vuorotellen he kertovat käsityksiään Jumalasta, tieteestä ja taiteesta.

 

Herra Darwinin puutarhuri on kuva maailmanajan vaihtumisesta. Sähkö on juuri keksitty, Darwin on antanut uutta ajateltavaa luonnontieteisiin. Suntio on kavaltanut kolehdin, juonut kirkkoviinit, saattanut kyläläistytön raskaaksi ja häipynyt. Puutarhuri Thomas on hiljainen viisas, joka vaimonsa kuolemaa ja vammaisia "elinkelvottomia" lapsiaan.

 

Vaihetusaikaa kuvastavat myös romaanin tyyli ja rakenne. Yksittäinen kappale saattaa katketa kesken lauseen ja kertoja vaihtua kappaleiden välissä. Moniääninen teksti pysyy silti kirkkaana.

 

Ylevyys, runollisuus ja rehevä huumori ovat romaanissa enemmän kuin vain ystäviä - kuten lihakauppiaan aivoitukset ehtoollisessa tapahtuvasta Kristuksen lihaksitulemisesta osoittavat: "...kun minä myyn paistia ja potkaa ja pekonia ja kinkkua, liha on lihaa ja veri verta /.../ transformaatio lihakaupassa olisikin outo juttu." Huonoa tavaraa ostanut sekatavarakauppias rukoilee: "Hyvä Jumala olisinpa parempi ihminen. Näytä sille Tukkurille mistä kana kusee. Amen."

 

Romaanin aikarakenne on tiivis, tarina kestää vain elokuusta kevääseen. Sen "sisäinen aika" jännittyy Jobin kirjan ja Psalmien väliin eli kärsimyksestä ellei nyt ylistykseen niin seestymiseen.

 

Kristina Carlsonin romaani Maan ääreen sai Finlandia-palkinnon 1999. Herra Darwinin puutarhuri on samantyylinen lyyrinen kertomus. Se on yleispätevä, inhimillisyyden juurissa kiinni oleva teos, jonka voi hyvin kuvitella käännetyksi myös muille kielille.

MARJA-RIITTA VAINIKKALA

(Kaleva 21.11.2009)