JP%20Koskinen.jpg

Kaleva 8.12.2015

Sodassa ja rakkaudessa

 

ROMAANI

JP Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään. WSOY 2015.

 

Tämän tarinan voi lukea historiallisena romaanina, veijaritarina, jännityskertomuksena tai eettisenä kuvauksena sodankäynnistä. Teemat ovat kirjallisuuden ja elämän perimpiä, kuolema ja rakkaus.

 

Kerronnallisesti romaani sijoittuu Tuntemattoman sotilaan ja Matti Röngän dekkareiden väliin.

 

Romaanin kertoja Juho on lapsi joutuessaan Suomenlinnan vankileirille vuonna 1918. Myöhemmin talvisodassa hän on Mannerheimin avustaja ja taitava sodankävijä.

 

Kunnia, taistelu ja spartalaisuus ovat isän opetuksia, joita Juho käyttää omiin tarkoituksiinsa. Isä on tsaarin upseeri, joka siirtyy puna-armeijan erityistehtäviin. Sodankäynti on hänen ammattitaitonsa. ”Isäsi liittyy vaikka paholaisen joukkoihin kunhan pääsee sotimaan!” äiti sanoo Juholle.

 

Elämä on keinottelua. ”Yhtenä hetkenä tanssit tsaarin kutsuilla, toisena olet vankileirillä. Pitää olla säästöjä pahan päivän varalle.”

 

Juhon mielestä tehtävä on kukistaa isä ja ansaita sotatoimilla niin paljon, että hän saa omakseen nuoruudenrakastettunsa Lauran, jolle ei kelpaa mikä tahansa.

 

Isä uskoo massaan, Juho uskoo yksilöön ja selviytymistaitoon. Hän on diplomaatti, vakooja tai keinottelija, näkökulmasta riippuen.

 

Poika tekee selviksi välejään isän kanssa samalla kun yrittää pitää huolta äidistä ja nuoremmista sisaruksista.

 

Isän aseveli Mannerheim, everstiluutnantti Aksel Airo, Otto Kuusinen, lähetystösihteeri Boris Jartsev ja natsi-Saksan suurlähettiläs Blüchner ovat Juhon keskustelukumppaneita Juhon Saksan ja Neuvostoliiton välillä luoviessa.

 

Ymmärsin, että kaikki keinot olivat sallittuja. Ei ollut mitään sääntöjä, oli vain lopputulos, mihin pyrittiin. Kukaan ei muistelisi perille päästyään matkalla tehtyjä uhrauksia.”

 

Tarinan ironia on siinä, että suuretkin tehtävät valuvat hiekkaan. Kiihkoilijoita on kaikkialla. Johtajat Otto Kuusisen tapaan ovat katkeria ja unelmiinsa eksyneitä fanaatikkoja.

 

JP Koskisen (s. 1968 Kemijärvi) on aiemmin julkaissut kahdeksan romaania sekä novellikokoelmia ja lastenkirjoja. Edellinen romaani Ystäväni Rasputin oli Finlandia-ehdokkaana 2013.

 

Yksi kauneusvirhe uudesta romaanista löytyy. Juho valmistuu ylioppilaaksi vuonna 1924 arvosanalla magna cum laude approbatur. Arvosana otettiin käyttöön vasta 1970. Se ei kuitenkaan kokonaisuutta haittaa.

 

Kuinka sydän pysäytetään on vuoden hienoimpia ja monikerroksisimpia romaaneja. Se kertoo enemmän kuin tapahtuma-ajastaan, jostain joka on tärkeää juuri nyt. Tämä teos näkynee syksyn kirjapalkintolistoilla.

 

Marja-Riitta Vainikkala