P7280001-normal.jpg

Kaleva 28.7.2014

Rakkaudesta kirjoihin

 

ROMAANI

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias, suom. Tero Valkonen. Gummerus 2014.

 

Jos hyväntuulen kirjoja on olemassa, niin amerikkalaisen Gabrielle Zevinin Tuulisen saaren kirjakauppias on sellainen. Se ei tarkoita, ettei romaani olisi samalla älykäs, ilkikurinen, haikea ja vakava.

 

Pääosassa ovat kirjat ja kirjan kohtalo ihmiskohtaloiden kautta, mutta tarinaan liittyy myös jännitystä ja romantiikkaa..

 

Alice Islandin nelikymppisellä kirjakauppiaalla Fikryllä ei mene hyvin. Vaimo on kuollut kolarissa, kauppa ei luista ja eläkepäivien pesämunaksi tarkoitettu harvinaisen kirjan arvokas ensipainos varastetaan.

 

Tilanne muuttuu, kun kaupan takahuoneesta löytyy kaksivuotias tyttö, jonka äiti on jättänyt sinne kirjakauppiaan kasvatettavaksi.

 

Lapseton leskimies etsii Googlesta lapsenhoito-ohjeita ja uskoo, että Edgar Allan Poen teos Usherin talon häviö antaa hyvät pohjat sille, miten lasten kanssa ei pidä toimia.

 

Naisasiakkaat tarjoavat neuvojaan, uteliaat tulevat kirjaostoksille ja kauppaan syntyy lukupiirejä, joista yksi on rikosromaaneja lukeva Komisarion lukupiiri.

 

Fikry rakastaa kirjoja. Silti hän ei erityisemmin pidä kirjailijoista eikä lainkaan postmodernismista, maailmanlopun visioista, keräilykirjoista eikä maagisesta realismista.

 

Hän ei pidä korkeakirjallisuuden sekoittamista dekkareihin tai fantasiaan: "Kunnon kirjallisuuden pitäisi olla kunnon kirjallisuutta ja genrekirjallisuuden genrekirjallisuutta, niiden yhdistäminen tuottaa harvoin tyydyttäviä tuloksia."

 

Lahjaksi saatu e-kirjojen lukulaite ei miellytä, vaikka se sitten tarinan surullisemman juonteen kannalta osoittautuu käyttökelpoiseksi.

 

Fikryn mielestä parhaat asiat poistuvat maailmasta: "Ensin levykaupat, sitten videoliikkeet, sitten sanoma- ja aikakauslehdet ja nyttemmin jopa suuret kirjakauppaketjut alkoivat kadota joka paikasta."

 

Tuulisen saaren kirjakauppias on sekä aikuisille että nuorille kirjoittaneen Zevinin ensimmäinen suomennettu teos. Kirjailija on kertonut rakastavansa kirjoja, kirjakauppoja ja lukijoita, mikä kuultaakin romaanista.

 

Zevin osoittaa, että apeista asioista voi kirjoittaa siten että kerronnan lämpö koskettaa lukijaa ja saa hänet tuntemaan iloa inhimillisyydestä, jota läheskään kaikki ankeiden aikojen synkät kertomukset eivät tuo esille.

 

Marja-Riitta Vainikkala