"Mitä mie tästä hyövyn?"

 

Romaani

Tommi Liimatta: Nilikki. WSOY 2009

 

Pohjoisen kaupunkien asemakaava esittäytyy harvemmin romaanin sivuilla. Jo sen vuoksi on vaihtelua lukea Tommi Liimatan Rovaniemi-romaani Nilikki.

 

Päähenkilö Matinlassi on nuorenpuoleinen mies, joka ajaa pimeää taksia ja harjoittaa muutakin hämärähommaa kuten huumekauppaa. Hän saattaa myydä tupakkaa kymmenvuotiaalle - tosin tavallistakin kalliimmalla hinnalla opettaakseen lapselle rahan suhteellisuutta - tai puhkoa jauhelihapakkaukset ja kondomipaketit nuppineulalla kostoksi myymälänhoitajalle, joka on estänyt Matinlassin pääsyn tyttärensä luo. On vaikea päättää, kuuluuko Matinlassi veijareiden vai luusereiden joukkoon.

 

Tyttöystävälleen hän on kehitellyt menestyksekkään postimyynti-idean. Tämä lähettää pidetyntuoksuisia pikkuhousujaan etelän miehille. Tilauksia satelee niin tiuhaan, että Matinlassikin joutuu käyttämään pikkuhousuja myyntikuntoon.

 

Eräässä mielessä Matinlassi on toivonsa menettänyt anarkisti, joka harkitsee auto-onnettomuudeksi lavastettua itsemurhaa: "Sitten olisi viimeinen kusi kustu ja takana elämäksi nimitetty jakso... Viheliäistä olisi kuoleman jälkeen syntyä uudelleen lapseksi jota puetaan ja kylvetetään, joka petetään karvaasti ja jätetään pimeään ja läpikäy hitaat vuodet ilman oikeuksia..."

 

Matinlassin periaatteena on herättää muissa kunnioitusta tai ainakin pelkoa. Hienosti sujuu, kun on hyvä ryhti ja suorat housut.

 

Johtuneeko mustasta huumorista tai tarinan tapahtumapaikasta, että lukiessä välistä tulevat mieleen Jari Tervon Rovaniemi-romaanit, vaikka yhtäläisyyksiä lopulta onkin vähän.

 

Nilikki on pikemmin episodiromaani kuin laaja juonellinen tarina. Sen keskellä poiketaan Tampereella toteamassa, ettei pohjoisen poikia sielläkään onni potki. Rovaniemelle kuitenkin jäädään vain pakosta. Jopa pulloja keräilevä ja siunaksia jakeleva mummo seisoo eräänä päivänä linja-autopysäkillä ja aikoo "vittuun tästä paskakaupungista".

 

Romaani sijoittuu vuoteen 2001. Päähenkilön rötöstelyn taustaksi asettuvat Lahden dopingskandaali ja New Yorkin terrori-isku, mikä saa ajattelemaan tarinaa moraliteettina. Paljonko painaa Matinlassin pimeä yrittäjyys lopunajan suurten keikausten rinnalla?

 

Ehkä Matinlassi on tämän pimeän ajan jokamies, joka kuljeksii arvopohjattomassa yhteiskunnassa kunnes toteaa, että yhtä hyvin voi lähteäkin. Nilikissä yhteiskuntajärjestys vielä toimii Matinlassin suhteen, vaikka se ei maailmaa päästä pahasta.

 

Tamperelainen, Kemissä 1976 syntynyt Tommi Liimatta on myös kuvataiteilija ja muusikko, joka tunnetaan sarjakuvantekijänäkin. Nilikin kannen 1950-lukua henkivä kuva on hänen itsensä maalaama.

MARJA-RIITTA VAINIKKALA

(Kaleva 16.12.2009)