Tuuri.jpg

Kaleva 16.10.2017

Sisällissota alkaa Etelä-Pohjanmaalla

 

DOKUMENTTIROMAANI

Antti Tuuri: Tammikuu 18. Otava 2017.

 

Tammikuussa 1918 ylistarolainen rakennusmestari ja itsenäisyysmies Ahto Sippola saa tehtäväkseen koota suojeluskunnan riisumaan aseista seudulle majoittuneet kuusisataa venäläistä sotilasta. Tehtävä hoidetaan, ja venäläisten aseet ovat välttämätön täydennys suojeluskunnille kun Suomen sisällissota alkaa 28.1.1918.

 

Toimeksiannon on oikeastaan saanut helsinkiläinen lääketieteen ylioppilas Bergman, joka mieluusti ottaa siitä kunnian, mutta hänen johdollaan aseistariisunta olisi tyssännyt jo lähimpään kievariin.

 

Tammikuu 18 on osa Antti Tuurin Äitini suku -sarjaa, ja Ahto Sippola todellinen sukuun kuuluva henkilö.

 

Tuurin samasta aiheesta käsikirjoittama elokuva saa ensi-iltansa marraskuussa.

 

Eletään kiihkeää aikaa ja Tuurin liikkuva teksti näyttää sen. Tehtävän hoidossa matkataan pitkin Etelä-Pohjanmaata ja teksti vilisee niin paikallisten kuin valkoisten ja punaistenkin johtajien nimiä.

 

Yksi nimistä on Mannerheim. Pohjalaisten mielestä Suomen armeijan ylipäälliköksi sopisi paremmin Saksassa koulutettu jääkäri kuin tuntematon ryssän armeijan upseeri ja hurri, joka kuulemma on neitimäisen sirokin.

 

Antti Tuuri on rakentanut romaaniin ironisen asetelman. Näennäisesti tärkeä on ylioppilas Bergman, mutta todellinen toimija on vakaasti isänmaallinen Sippola, tarinan minäkertoja. Tuurin tyylin mukaisesti romaanissa on vain pari lyhyttä repliikkiä, mutta kerronta on silti elävää.

 

Sippolan kertojanääni on toteavan jäyhä ja aidosti omanarvontuntoinen.

 

Tuuri on luonut tekstiin ironiaa, joka tihkuu totisen kerronnan alatekstinä.

 

Kun Bergman asiointimatkalla juo itsensä pirtuhumalaan ja jää kievariin nukkumaan, Sippola ei anna periksi.

 

...uskoin saavani ilman Bergmaniakin yhden sotakoulun aikaan Pohjanmaalle. Katsoin, että Uuden Metsätoimiston Bergmanille antama valtakirja oli siirtynyt minulle viimeistään silloin, kun Bergman valui penkiltä lattialla Karvalan kievarin tuvassa.”

 

Antti Tuurin 220-sivuisessa romaanissa on tasoja, jotka ilmenevät myös vastakkaisuuksissa.

 

Vastakkain ovat valkoiset ja punaiset, suomalaiset ja venäläiset, suomalaiset ja rantaruotsalaiset, taistelua kannattavat ja pasifistit.

 

Erimielisyyttä on siitä, pitäisikö armeijan johto antaa jääkäreille vai Venäjän armeijassa palvelleille suomenruotsalaisille upseereille.

 

Suurin osa miehistä on kannalla, ettei naisväkeä voi ottaa mukaan isänmaan asioiden hoitoon.

 

Tammikuu 18:n kertoja rakennusmestari Sippola on aikaan nähden edistysmielinen tasa-arvon kannattaja.

 

Hän ei ole sotaintoilija, vaan rehti mies joka ajaa Suomen itsenäisyyttä.

 

Sisällissodan alkaessa hän miettii, kuinka monta taloa hän ehtisi vielä rakentaa vapaassa Suomessa.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA