Pian%20runot-normal.jpg

Kaleva 12.8.2013

 

Kerroksia ja ajatushyppyjä

 

RUNOKOKOELMA

Pia Ronkainen: Välitiloja. Nisperon Kahvilarunot, Nispero 2013

 

Välitiloja-kokoelmaa on ilo lukea. Runoissa on kerroksia, ajatushyppyjä ja tiheä kuvasto. Nämä runot eivät ole valmiita selvityksiä, vaan ne vaativat lukijalta. Sellaista runoutta ilmestyy turhan harvoin.

 

Kokoelma alkaa proosarunon kaltaisella johdannolla nimeltä Passus (katkelma, askel), jonka alku avaa jatkon: "Välit ja tilat, / niissä oleminen, / olemus. / Niin. / Aistiminen, tarkkailu, kirjaaminen."

 

Johdannon kolme tehtävää toteutuvat teoksen kolmessa osastossa: Puhetta korvalle, Talviunta ja Herääminen.

 

Välitiloja on tyrnäväläisen Pia Ronkaisen neljäs teos. Esikoisteos Runoromaani ilmestyi vuonna 2010.

 

Kokoelman runojen otsikot ovat osa runon sisältöä, mutta samalla ne saattavat luoda oman kerroksensa kuten ensimmäisen osaston viiden runon otsikot, jotka välimerkkeineen muodostavat virkkeen: "Tule tänä iltana pyörätielle," "tule katulampun alle," "tule lumisateeseen," "naura sillä tavalla kuten teet" ja "kun olen hupsu ja surullinen.".

 

Ote runosta Sähkölinjan alla sirisee kertoo Ronkaisen tavasta luoda kuvia: "Poika piirtää luistimen terällä jäähän kätensä, / tekee varjostukset hiilellä. / Pieni jalka heilahtaa, / paljaat varpaat taivasta vasten, / on hämärää. // Aika leikkaa puron halki. Outo ilmiö: / sakset, jäätynyt huuto."

 

Välitiloja on runojensa jatkumo. Se on prosessi ja samalla siinä on luja ja ehyt kokonaisrakenne vailla haparointia. Näitä runoja ei lueta välipaloina vaan hitaasti, hiljaa ja runo kerrallaan, sillä teksti on koettava syvyyssuunnassa.

 

Nisperon Kahvilakirjat -sarja on saanut alkunsa Oulun Tähtitornin kahvilassa, kun kustantaja Jarmo Stoor kaipasi terassihetkeen kirjaa, johon lukija saisi kirjoittaa omat kommenttinsa. Ajatus on onnistunut ja sarja ulkoasultaan tyylikäs.

 

Lukija pääsee keskustelemaan kirjan tekstin kanssa paitsi mielessään myös kirjan lopussa olevilla tyhjillä sivuilla, joiden alussa on kutsu: "Tänne voit kirjoittaa."

 

Marja-Riitta Vainikkala