Kaleva 18.6.2012

 

Runon puutarhassa

 

Runokirja

Terttu Jurvakainen: Yön kukat. Kustannus HD 2012

 

Muhoksella asuva taidemaalari Terttu Jurvakainen on myös tuottelias kirjailija. Häneltä on ilmestynyt kaksi romaania ja runokokoelmia, joista Yön kukat on kymmenes.

 

Runsaskuvaisissa, värikkäissä runoissaan Jurvakainen kirjoittaa rakkaudesta, elämästä, unista, surusta, musiikista ja maalaamisesta.

 

Vertauskuvana runoissa toistuu viini - sen maku, väri ja pisarointi, ja viinihän on myös yksi perinteisistä elämän vertauskuvista.

 

Teoksen kansikuvana on Jurvakaisen maalaus Yön kukka, jossa vahvoin vedoin tummalta pohjalta nousevat oranssit, siniset ja violetit tyylitellyt kukat runsaudessaan ryöpsähtävät katsojan silmille. Samaa on Jurvakaisen runoissa.

 

Nimiruno viittaa maalaamiseen ja elämän ohimeneväisyyteen: "leveällä siveltimellä vedetyt / uppoavaa pimeyttä vasten // vain hetken ne ovat / kuin kevyet henkäykset // ja sitten / niin kuin me kaikki // sitä kukaan ei tiedä"

 

Jurvakaisen runot rakentuvat kuvallisuudelle: tuulen silkkinen kuohu, haaveiden valaisemat huoneet, revontulten korkeat nuotit taivaan kannen viivastolla.

 

Kuvien tehtävä näissä runoissa ei ole tiivistää vaan pikemmin kertoa kuvaillen, jolloin runoista tulee myös helposti lähestyttäviä.

 

Muutamien vierasnimien kirjoitusasu kiinnitti huomiota. Liekö tahallinen tyylikeino kirjoittaa nimet "lausutuiksi". Jos ei, niin kirjoitusasu olisi pitänyt tarkistaa: "Manen sivellin" olisi oikeassa kirjoitusasussa Manet'n sivellin, "Tsakometin torso" olisi Giacomettin torso ja "Schagallin aasi" olisi Chagallin aasi.

 

Toisaalta taiteilijan nimen ja työn mainitseminen eivät vielä avaa lukijalle näkökuvaa, sillä teokset tuskin ovat tuttuja läheskään kaikille.

 

Havainnollisempaa olisikin kuvata teosta ja sen vaikutusta, ja jättää taiteilijan nimi pois. Tehotakseen runo tarvitsee konkreettisuutta, mutta vieraat sanat ovat abstrakteja.

 

Muuten Jurvakaisen runot kyllä avautuvat lukijalle, joka etsii runoudesta elämän pohdintaa tunteisiin vetoavassa muodossa. Sellaista tämä rehevä ja laaja kokoelma tarjoaa.

 

Marja-Riitta Vainikkala