Kaleva 17.12.2012

Ikuinen intohimo

 

Romaani

Maija Kotilainen: Hitaasti kypsyvät tähkät. Vihreä kettu 2012

 

Helinä on leski, Hannu naimisissa. Puoli vuosisataa sitten lukioaikana he seurustelivat, nyt yli kuusikymppisinä he tapaavat uudelleen.

 

Syntyy intohimoinen suhde, jota olosuhteiden pakosta pidetään yllä lähinnä tekstiviestein. He saavat kuitenkin mahdollisuuden yhteiseen viikkoon Berliinissä.

 

Maija Kotilainen on eläkkeellä Oulun läänin taidetoimikunnan pääsihteerin virasta. Kirjailijana hän aloitti vuonna 1990 runokokoelmalla Meidän välissämme ilmaa.

 

Tuotantoon kuuluu vielä toinen runokokoelma ja vuonna 2008 ilmestynyt romaani Naisten aika.

 

Hitaasti kypsyvät tähkät kulkee sekä Helinän että Hannun näkökulmasta, mutta myös Hannun vaimolla ja tyttärellä on puheenvuoronsa.

 

Näin mies kuvautuu laveasti kolmen naisen kautta, kun taas Helinän henkilöhahmo rakentuu psykologisesti, syvyyssuunnassa.

 

Helinän näkökulmassa aikatasot limittyvät. Hän käy läpi nuoruuden kipeitä kokemuksia ja vahvaa avioliittoaan, joka päättyi miehen äkilliseen kuolemaan.

 

Nyt hän joutuu käymään läpi tunteitaan toisena naisena, sillä Hannu ei halua jättää vaimoaan vaikka rakastaakin Helinää. Viikosta Berliinissä tulee suhteen huipentuma.

 

Nopeat näkökulmanvaihdokset tekevät tarinasta eloisan. Niin varsinkin romaanin alkupuolella, myöhemmin rakastavaisten tilanne käy ahtaammaksi ja kerronta hidastuu tunteiden selvittelyyn.

 

Hannu on hämillään ja eksyksissä kahden naisen loukussa. Hän vakuuttelee rakkauttaan, mutta Helinä on näistä kahdesta se, joka pystyy erittelemään tunteita ja ilmaisemaan ne:

 

"Koen itseni entistä enemmän ulkopuoliseksi. Tahdon olla kokonainen, tahdon kuulua jonkun elämään. En halua jakaa miestä, jota rakastan. Ei yhdestä ole kahdelle", Helinä kirjoittaa.

 

Pikemmin kuin kuvauksena iäkkäiden ihmisten rakkaudesta näyttäytyy romaani tarinana vahvasta ja herkästä naisesta sekä hieman rassukkamaisesta miehestä.

 

Vaikka Helinän ja Hannun näkökulmat saavat tasaveroisen tilan, tuntuu Helinä päähenkilöltä kun taas Hannu piirtyy ironisena taustahahmona.

 

Ikiaikainen kuvio siis, mutta harvinaisella tavalla kuvattu ikäihmisten näkökulmasta.

 

Intohimo ja rakkauden tuska eivät riipu iästä, sillä samat tunteet ovat läsnä elämän kaikkina kausina. Se on teema, joka jättää tarinan soimaan mielessä vielä lukemisen jälkeenkin.

 

Marja-Riitta Vainikkala