Koulukiusatun opettajan tarina

 

Pamflettiromaani

Terttu Jurvakainen: Hidas kevät, pitkät varjot. Kustannus HD 2011

 

Terttu Jurvakainen tarttuu romaanissaan työpaikka- ja koulukiusaamiseen, aiheisiin joista puhutaan paljon eikä niistä pidäkään vaieta. Romaanin tapahtumat sijoittuvat 2000-luvun alkuun. Päähenkilö Elina on opettaja, joka joutuu kunnan kouluhallinnon silmätikuksi, koska hän opettaa toisin kuin oikeana pidetään: "Musiikki, taide, perinteet ja arvot: koti, isänmaa ja uskonto olivat korostuneesti esillä hänen opetuksessaan."

 

Osa koulun johtokunnasta ja oppilaiden vanhemmista pitää taideaineita hyödyttöminä ja edellyttää uskonnon opetukselta epätunnustuksellisuutta, jollaista koulujen uskonnonopetus Suomessa onkin ollut vuodesta 2003.

 

Elina pinnistelee paineiden keskellä, masentuu ja lopulta joutuu pakkohoitoon "työnantajan määräyksestä".

 

Juonenkäänteenä Elinaa pakkohoitoon toimittavien poliisien yhtäkkinen ilmaantuminen kotiovelle noin vain ilman tiedoksiantoa on epäuskottava - asia jää tarinassa pohjustamatta. Epäluontevuutta tuovat myös julistava kerronta ja selostava replikointi. Romaanimainen täyteläisyys jää puuttumaan.

 

Aihe on tärkeä, mutta romaanina teos olisi vaatinut tiukempaa muokkausta ja toimittamista.

 

Takakansiteksti luonnehtii teosta esseistiseksi romaaniksi, mutta sellaisena se ei toimi. Osuvampi lajimäärittely olisi elävöitetty pamfletti.

 

Tekstistä välittyy se, että kirjailija on sanojensa takana, mutta miten saada mukaan myös lukija?

MARJA-RIITTA VAINIKKALA

(Kaleva 11.7.2011)