Kaleva 29.10.2012

 

Elämä ylösalaisin

 

Romaani

Monika Fagerholm: Lola ylösalaisin, suom. Liisa Ryömä. Teos 2012

 

Lola ylösalaisin on trilleri. Pikemmin kuin rikosromaani se kuitenkin on tarina ihmismielestä ja rikoksen vaikutuksesta osallisten elämänkulkuun.

 

Romaanin keskushenkilö Jana Marton palaa seitsemäntoista vuoden jälkeen lapsuudenmaisemiinsa, pieneen eteläsuomalaiseen rannikkokaupunkiin, josta hän nuorena tyttönä on lähtenyt selvittämättömän murhatapauksen jälkeen. Tarina kulkee kahdessa aikatasossa, joista nykyhetki sijoittuu vuoteen 2011.

 

Paluun syy on kutsu vanhan ystäväpiirin syysillalliselle, jonka aikana romaanin nouseva jännite saavuttaa huippunsa ja rikokset saavat selityksen.

 

Rikosten selvittäminen ei kuitenkaan tunnu olevan romaanin pääjuonne, sillä enemmän sen moniääniset, hengästyneet ja katkelmalliset lauseet ilmentävät ajatuksenkulkua, jota leimaa pelko ja hämmennys: "Nyt hengästys, hänessä kasvava hiljainen pakokauhu. Sillä ne kuvat tulevat nyt, muistot, kaikki se vanha joka on ollut poissa, jota ei ole ajatellut, jonka on työntänyt syrjään. iät ja ajat - ryöpsähtää esiin."

 

Romaanin nimi, Lola ylösalaisin, viittaa nukkeen joka on mukana molemmissa aikatasoissa ja joka lopulta kätkee sisäänsä totuuden menneisyyden tapahtumista.

 

Monika Fagerholm on tunnetumpi Ruotsissa kuin meillä, vaikka hänen läpimurtoteoksensa Ihanat naiset rannalla (1994) on tuttu myös samannimisenä elokuvana. Ruotsissa Fagerholm on saanut useita kirjallisuuspalkintoja, joista huomattavimpana August-palkinto 2005 romaanista Amerikkalainen tyttö.

 

Lola ylösalaisin on laaja tarina, jonka polveilu ja aikatasoilla taiturointi vaativat lukijalta syventymistä kerronnan sivupolkuihin ja pinnanalaisiin jännitteisiin. Fagerholmin lukijakunta onkin jakautunut hänen runollista tyyliään ihasteleviin ja niihin, jotka pitävät sitä temppuiluna.

 

Tämä trilleri ei ole sellainen, joka ahmaistaan illassa. Kepeyttä kerrontaan tuovat ironia ja farssimaiset ainekset, jotka näkyvät värikkäissä henkilöhahmoissa ja eräänlaisina liioittelevina yllätyksinä.

 

Marja-Riitta Vainikkala