Kaleva 8.4.2013

Krohn-normal.jpg

Se pieni virhe

 

Romaani

Leena Krohn: Hotel Sapiens ja muita irrationaalisia kertomuksia. Teos 2013

 

Hotel Sapiens on pieni romaani, jonka "irrationaaliset kertomukset" koostuvat hotelliksi nimetyssä keskuksessa asuvien puheenvuoroista. Puhujat edustavat erityisnäkökulmaansa - niin tiedemies, teknikko, kukkakauppias, diplomiterapeutti kuin arki-ihminenkin.

 

Yksi asukkaista on nimeltään Higgsin bosoni. Nimi viittaa Cernin fyysikoiden viime heinäkuussa löytämään "jumalhiukkaseen", jonka on sanottu osoittavan maailmankaikkeuden synnynnäisen epävakauden.

 

Hotel Sapiens on uskottavuudessaan pelottava. Onko paras ja perustelluin elämänmuoto sittenkään se, johon ihminen kasvu-uskossaan luottaa?

 

Paikka on valtava evakuointikeskus, johon on viety ihmisjoukko kelvottomaksi muuttuneilta asuinsijoiltaan turvaan ja Kaitsijoiksi nimitetyn keinoälyn tutkimuskohteiksi.

 

Ihmisen kehittämät koneet ovat saaneet vallan. Moraalisessa kehityksessä ne ovat ohittaneet ihmisen, mutta inhimillisyys niiltä puuttuu, ja siihen ne kohdistavat tutkimuksensa.

 

Ihminen on rappioittanut itsensä ja elinympäristönsä: "Rahaa oli nyhjäisty tyhjästä vuosikymmeniä niin silmittömiä määriä, että se lopulta muuttui arvottomaksi, ja horjuva maailmantalous sortui kuin Usherin talo."

 

Ihmisen toimintaa määrittää Gaussin käyrän muotoinen virheiden laki, universaali totuus.

 

Leena Krohn on laajassa tuotannossaan aiemminkin tutkinut luonnonmukaisuuden ihanteita sekä todellisuuden ja moraalin suhdetta.

 

Teknis-rationaalisen näkemyksen vastapainoksi romaani asettaa näkymättömän tiedon ja intuition. Todellisuus voi olla aivan muuta kuin sen kunkin hetken tietämyksellä on uskottu olevan - sellaiseksihan se on historian kulussa toistuvasti osoittautunutkin.

 

Kun todellisuuden luonnetta ja lakeja ei tunneta, on todellisuus hallitsemattomissa: mitättömällä arviointivirheellä on suunnattomat seuraukset.

 

Niin käy romaanin teknikolle, joka aamuisen perheriidan aiheuttamassa hajamielisyydessä pudottaa käsistään pienen ruuvin rikastettua uraania sisältävän kojeen vieressä.

 

Krohn vertaa ihmiskuntaa valtamerissä elävään myrkylliseen polyyppieläimeen, joka vaikuttaa yhdeltä yksilöltä, mutta onkin itsenäisten osien kertymä. Samanlainen vellova massa on ihmiskunta, samanlaisessa epävarmuuden tilassa, jossa "oliot kaiketi uskovat olevansa erillisiä ja riippumattomia". Kokonaisuus ei kuitenkaan tunne osiaan eivätkä osat kokonaisuuttaan.

 

Hotel Sapiens on yhteiskuntakriittinen, vertauskuvallinen esitys. Sadunomaisuus tekee siitä lempeämmän kuin satiiri purevimmillaan olisi, mutta juuri tällaisena se tehoaa.

 

Hotel Sapiensin antiutopia on niin lähellä, että se ei tunnu edes tulevaisuudelta.

 

Entä jos joku tosiaankin jonain aamuna hajamielisyyttään pudottaa pienen ruuvin väärään aikaan?

 

Marja-Riitta Vainikkala