Vehkoo.jpg

 

Kaleva 8.6.2020

 

Arjen tuolla puolen

 

ROMAANI

Anneli Vehkoo: Kaikki ne hetket kun olet yksin. Karisto 2020.

 

Anneli Vehkoon Kaikki ne hetket kun olet yksin on realistisesti etenevä kuvaus kahden itsensä yksinäiseksi tuntevan ihmisen kohtaamisesta.

 

Elina on kuusikymppinen eronnut freelance-suomentaja, Arno nelikymppinen perheenisä. He tapaavat netin deittipalstalla. Molemmat etsivät piristystä seksielämäänsä, Elina pitkään jatkuneen sinkkuelämän takia ja Arno taas koska kaipaa jotain muuta väsähtäneen avioliittonsa oheen.

 

Parisuhde pelastaa osittain yksinäisyydeltä, mutta symbioosia ei ole, Arno toteaa. Pohjimmiltaan ihminen on aina yksin.

 

Kummankaan tarkoitus ei ole jatkaa suhdetta, mutta yllättäen mukaan tulee myös kiintymystä. "Kun pääsee arjen tuolle puolen sinne haluaa uudelleen".

 

Arno potee perhearjen yllätyksettömyyttä, Elina ikääntymistään. Romaanissa heidän näkökulmansa vuorottelevat.

 

"Vanhetessaan ihminen himmenee ja muuttuu näkymättömäksi. Kohta me olemme ryppyisiä rusinoita koko sakki, hissuttelemme kepin kanssa kadulla, liimailemme jääkaapin oveen muistilappuja ja etsimme päiväkaudet mystisesti kadonnutta bussikorttia, joka löytyy lopulta ostoskassin sivutaskusta. Aika on karannut käsistä."

 

Vertauskertomuksena on Elinan suomennostyö, ranskalaisen Gustave Flaubertin klassikkoromaani Rouva Bovary. Sen päähenkilö, maalaislääkärin vaimona pitkästynyt Emma tavoittelee onnea ja romantiikkaa avioliiton ulkopuolisista suhteista siinä lopulta onnistumatta.

 

Flaubertin romaanista on saanut alkunsa bovarismin käsite, joka tarkoittaa realiteetit kieltävää haaveellisuutta ja romanttista itsepetosta.

 

Vehkoon romaani ei kulje suoranaisesti Rouva Bovaryn juonen jäljissä, sillä sen loppu tarjoaa näköaloja molemmille osapuolille.

 

Kaikki ne hetket kun olet yksin on pieni romaani. Se ei ole mitenkään dramaattinen, vaan todentuntuinen kuvaus kahden ihmisen arjesta ja unelmista.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA