Kaleva 27.7.2015

Mind.jpg

Inspiraatio kuuluu amatööreille

 

KIRJOITTAJAN OPAS

Dinty W. Moore: Mindfulness ja kirjoittamisen taito, suom. Jenni Vehkaluoto. Basam Books 2015.

 

Kirjoittajan oppaita on kahdenlaisia: harjoituskirjoja ja kannustavia virikekirjoja. Tämä opas kuuluu jälkimmäisiin.

 

Amerikkalainen kirjailija ja Ohion yliopiston luovan kirjoittamisen opettaja Dinty W. Moore löysi kirjoittamisen ja mindfulnessin yhteyden buddhismin harjoittamisen kautta.

 

Mindfulness perustuu zen-buddhalaiseen meditaatioon. Se tunnetaan stressinhallintamenetelmänä, mutta laajemmin se on omien kokemusten hyväksyvää havainnointia.

 

Mooren mukaan se merkitsee sitä, että kirjoittaja keskittyessään vaikeasti tavoitettavaan tekstin kohtaan pysyy tietoisena tehtävästä. On oltava takertumatta ja luotettava omaan kirjoittajaminään.

 

Luovassa työskentelyssä mindfulnessia on zeniä ja meditaatiota tuntemattakin sovellettu aina. Mielen avaaminen ja tietoinen läsnäolo kuuluvat luovaan työhön.

 

Mooren pieni opas sisältää hyviä neuvoja siitä, kuinka kirjoittaja pääsee käsiksi työhönsä ja kuinka työ pysyy hänen käsissään ilman latistavaa kontrollia.

 

Kirjassa on lohdullisia ja rohkaisevia sitaatteja kirjailijoilta, jotka ovat havainneet työnsä vaikeaksi mutta esteet ylitettäviksi. Yksi niistä on ohje jättää innoituksen odottelu ja ryhtyä töihin - inspiraatio kuuluu amatööreille.

 

John Steinbeck kehottaa aloittamaan ensimmäisestä sivusta, jos edessä viisisataa kirjoitettavaa sivua. ”Kirja tai tarina valmistuu sivu kerrallaan ja siten, että sietää epäilyä ja epämukavuutta ja keskittyy työhön.”

 

Muodikkaasta mindfulness-silauksesta huolimatta Mooren oppaalla on annettavaa kirjoittajalle, joka malttaa pysähtyä sovittamaan sen ajatuksia tekstiinsä. Moore korostaa prosessia, löytöretkeilyä ja kaaoksen sietoa. Eikä vain sietoa, vaan sen avointa kohtaamista ja hyväksymistä.

 

”Kirjoittaminen ei ole täydellisesti muotoillun näkemyksen tallentamista, vaan se on yritystä ja erehdystä, kokeellista matkaamista idean kanssa.”

 

Eikö tuo olekin kirjoittajan työ ja tavoite?

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA