Parkkinen.jpg

 Kaleva 1.8.2016

Ruoka, rauha, rakkaus

 

ROMAANI

Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa. Teos 2016.

 

Säädyllinen ainesosa on monisyinen romaani. Se on jännityskertomus, ajankuva ja historiallinen romaani naisten välisestä eroottisesta yhteydestä. Kerronnassa vivahtava ironia ja ilkikurisuus sekä seikkailullisuus viettävät jopa veijariromaaniin.

 

Tärkeä osa tarinassa on myös ruuan ja ruokalajien aistimuksellisuudella. Ruoka, nälkä ja halu liittyvät romaanissa yhteen.

 

Tapahtumat laukaisee välirauhan kevät 1941, jolloin kuvitteellinen suomalainen Rosalund-kustantamo saa salanimellä matkustavan ja tiukasti vartioidun vieraan natsi-Saksasta.

 

Korkea-arvoinen vieras on kirjoittanut kirjan, jonka Rosalund on päättänyt julkaista suomennoksena. Teoksen nimi voisi olla Taisteluni - Hitlerin kirja, joka todellisuudessa ilmestyi Suomessa juuri vuonna 1941 WSOY:n kustantamana.

 

Säädyllisen ainesosan nykyhetki on kuitenkin vuosi 1956, jolloin nuori kotiäiti Saara perheineen muuttaa Helsinkiin. Hän tutustuu samassa talossa asuvaan Elisabethiin, vakoojan ammattia harjoittavaan maailmannaiseen, jolla on realistinen ote työhönsä.

 

Sodasta toipuva Eurooppa on toiveikas. Oli taas ruokaa, oli rauha ja oli rakkautta.

 

Lesborakkaus ja marginaalissa oleminen ovat tarinassa linssi, jonka läpi tapahtumia tarkastellaan.

 

”Minä vihaan tätä tekopyhyyttä, joka nousi jostain sodan jälkeen. ”Isänmaa, isänmaa, isänmaa.” Ihan kuin sillä enää, nyt sodan jälkeen, olisi sen suurempaa merkitystä. Minun isänmaani on teeripaisti ja pullo punaviiniä”, sanoo Elisabeth joka rakastaa ruuanlaittoa.

 

Elisabeth ottaa ujon Saaran suojatikseen ja heidän välilleen syntyy viritys, johon romaanin eri säikeet kietoutuvat.

 

Molemmat ovat tunnistaneet erilaisuutensa, mutta Elisabeth tietoisemmin: ”Sinä tiedät, että minussa on joku erityinen haju, joka hälvenee vai kauniilla vaatteilla ja hymyilyllä. Mutta muut naiset vaistoavat sen, sen että en ole samanlainen kuin he.”

 

Säädyllinen ainesosa on Leena Parkkisen (s. 1979) neljäs teos. Esikoinen Sinun jälkeesi, Max (2009) sai Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon. Kolmas romaani Galtbystä länteen (2013) sai Kalevi Jäntin palkinnon.

 

Täyteläinen tarinallisuus tekee Säädyllisestä ainesosasta kiehtovaa luettavaa monimerkityksisestä nimestään alkaen.

 

Tarinassa on kuvattavaan aikakauteen liittyvää ”kjellwestömäistä” haikeutta ja lämpöä. Olihan kaikenlaisesta erilaisuudesta rankaiseva natsismi nyt voitettu ja uusi aika koittamassa.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA