Krit%20Nevala%2019.jpg

 

 

Kaleva 10.6.19

 

Keikalla aikuisuuteen Musta Surma -pakussa

 

ROMAANI

Janne Nevala: Tietävätkö joutsenet että on sunnuntai. Rokkimopo Kustannus 2019.

 

Liminkalaisen kirjastotoimenjohtaja-muusikko Janne Nevalan neljäs romaani Tietävätkö joutsenet että on sunnuntai on road trip -tyyppinen nuoren miehen kasvutarina.

 

Nuori rumpali Jaska saa vastuulleen oululaisen The Dead Sunflowers -bändin tavallista isomman keikan. Jähmeästi alkava matka vauhdittuu sitä mukaan kuin porukan Musta Surma -niminen paku taittaa tietä Tuirasta kohti Tampereen Telakkaa ja Helsingin Kaapelitehdasta.

 

Oulu näyttäytyy vahvasti porukan puheissa ja repliikkien leveässä murteessa.

 

Jaskan kertojanääni on pohdiskelevan ironinen, kun taas bändin jäsenten sanailussa on huumoriksi peitettyä näykkimistä.

 

Pakettiauton ratissa Jaska miettii soittamista, bändin sisäisiä jännitteitä ja omaa elämää. Erityisesti Jaska miettii ihastustaan Iinaa, jota myös bändikaveri Vili havittelee.

 

"Mitä minulla oli Iinalle tai ylipäätään kenelle muullekaan tässä elämässä tarjota? Huono itsetunto, kolhuiset rummut, ei opiskelupaikkaa vieläkään, orastava ylipaino, taipumus murjottamiseen ja syrjään vetäytymiseen."

 

Jaskan mielestä bändi on yhteen sitoutunut epäsointuinen perhe: etäinen Roope, kaljoitteleva Simo ja kiukkuileva Vili, Jaska itse pahanpohjimmaisena.

 

Matkan kuluessa roolit muuttuvat ja Jaska huomaa yhdessä ihmisessä olevan monta ihmistä. Arkuus hälvenee, sillä nyt oli pakko ottaa keikkavastuullisen roolia.

 

Joutsenet ilmestyvät tarinaan Limingan pelloilta ja kutoutuvat aiheena sen eri vaiheisiin. Nekin muodostavat eräänlaiseen perheen. "Johtaja kertoon mihin suuntaan mennään ja sitten ne lentää." On myös niitä lintuja, jotka lentävät vain omaan suuntaansa.

 

Tietävätkö joutsenet että on sunnuntai on kolmenpäivänromaani, joka tyylikkäästi noudattaa kasvukertomuksen muotoa.

 

Tarina on tiivis ajaltaan, mutta sen kuluessa parikymppisen Jaskan elämässä tapahtuu käänne.

 

Kasvutarinan perinteeseen kuuluen sisäiset ja ulkoiset vastoinkäymiset kypsyttävät nuorta miestä myönteiseen aikuisuuteen.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA