PC120003-normal.jpg

Kaleva 12.12.2013

Taistelutahtoa ja nautintoa

Kirjailijan tie on rakennettava kivi kiveltä

OPASKIRJA

Taija Tuominen: Minusta tulee kirjailija (Kansanvalistusseura 2013)

 

Kirjailijan ammattiin suuntautuvat tulivat kaapista sen jälkeen kun oivallettiin, että kirjoittamista voi opiskella. Kirjoittamisen korkeakouluopiskelu mahdollistui Suomessa vasta 1990-luvulla, taiteenaloista viimeisenä. Kuvataiteessa se oli tapahtunut jo vuonna 1848, musiikissa 1882 ja teatterialalla aloiteltiin 1943.

 

Sitä ennen kirjoittamista opiskeltiin puolisalaa mestari-kisälli -suhteessa tai Mika Waltarin 1935 ilmestyneen Aiotko kirjailijaksi? -klassikon avulla.

 

Kun kirjailijantyön myönnettiin edellyttävän muutakin kuin luonnonneroutta, alkoi ilmestyä uusia kirjoittamisen tekniikkaan ja käytänteisiin ohjaavia kirjoja. Uusin niistä on kirjailija ja kirjoittajakouluttaja Taija Tuomisen Minusta tulee kirjailija.

 

Perinteisempiin kirjoittajaoppaisiin verrattuna Tuomisen kirja avaa näkökulman, jossa on sekä realistisuutta että rentoutta. Se käsittelee olennaisia kysymyksiä - kuten kuinka päästä eroon kirjoittamisen esteistä, milloin käsikirjoitus on valmis, miten lähestyä kustantajaa, miten kustannuspäätös syntyy ja miten suhtautua hylkykirjeisiin.

 

Teos esittelee ammattikirjoittamista ja julkaisumahdollisuuksia.

 

Kirjailijan tie on rakennettava kivi kiveltä, ennen esikoisteostakin kirjoittamalla lehtiin ja osallistumalla kilpailuihin.

 

Kirja selvittää kustannuskentän kanavia ja käsitteitä. Perinteisesti arvostettu "kaupallinen kustanne" on täyskustanne. Myös omakustanne tunnetaan, mutta lisäksi ovat tulleet palvelukustanteet ja puolikustanteet.

 

Palvelukustanne on omakustanne, jossa kirjoittaja maksaa painokulut sekä kustannustoimittajan työstä ja markkinoinnista.

 

Puolikustanne on välimuoto, johon sisältyy kustantamon palveluja, mutta kirjoittaja maksaa osan kuluista ostamalla tietyn määrän teoksia.

 

Taija Tuomisen ote aiheeseen on läheinen. Hän kertoo esikoisromaaninsa Tiikerihai (2000) ilmestymiseen johtaneista vaiheista ja myös sen julkisuuden luonteesta, joka lankeaa kirjailijailijalle erityisesti silloin, kun hänen ajatellaan kirjoittaneen "paljastavasti" omasta elämästään.

 

"Uskon, että kertomalla omista käänteistäni ja omasta tarinastani voin auttaa oppilaitani. Tiedän, miltä henkilökohtaisen kanssa kamppaileminen tuntuu, sillä siinä on aina läsnä myös kirjoittajan etiikka ja itsesensuuri", Tuominen sanoo.

 

Minusta tulee kirjailija sopii kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Sen rinnalla voi lukea kaksi muuta uutta aloittelevalle kirjailijalle tarkoitettua teosta: Jera ja Jyri Hännisen Haluatko todella kirjailijaksi? (2012) ja Pirjo Rautiaisen Esikoiskirjailijasta kirjailijaksi (2013). Myös Tuomiselta on ilmestynyt esikoiskirjailijatutkimus Heillähän on jo kasvotkin (1998).

 

Minusta tulee kirjailija kannustaa kirjoittajaa käytännön neuvoin. Lopullista taikasanaa kirjailijaksi tulemiseen ei ole, mutta teos ohjaa kirjoittajaa taistelutahtoon, kärsivällisyyteen ja nautintoon luovasta työstä.

 

Marja-Riitta Vainikkala