Mazzarella%2019.jpg

 

Kaleva 15.3.19

Matka kuin aukko ajassa

 

 

ESSEETEOS

 

Merete Mazzarella: Varovainen matkailija, suom. Raija Rintamäki. Tammi 2019.

 

Merete Mazzarella kirjoittaa isoista asioista keskustelevalla tyylillään. Kirjassaan hän kertoo oikeastaan kirjoittavansa elämänmatkastaan. Paikanvaihdokset jopa mantereelta toiselle kuuluivat jo lapsuuteen diplomaatin tyttärenä.

 

Varovainen matkailija kuvaa kahta matkaa - risteilyä Amazonjoelle ja Australian-matkaa, jossa kirjailija on työn puolesta matkustavan puolisonsa seuralaisena.

 

Risteilyllä Mazzarella kokee olevansa turisti ja Australiassa matkailija. Ero, johon kirjan rakenne pohjimmiltaan perustuu.

 

Turistit ovat matkailuteollisuuden suurkuluttajia. Mazzarella viittaa Lappiin, jota markkinoidaan Santa Claus -idyllinä.

 

Ironian sävyin hän huomauttaa, kuinka turistin on nähtävä revontulet ja keskiyön aurinko samalla kertaa.

 

Turistin matkakohteen on oltava ainutlaatuinen saman kaavan mukaan kuin muissakin kohteissa. Matkailuun taas liittyy tutun ja vieraan välinen jännitys sekä uteliaisuuden ja pelon ristiriita.

 

Vaikka matkailu on poikkeamista tutuilta poluilta, Mazzarella kertoo uusissa paikoissa rakentavansa ensin rutiinit etsimällä päiväkävelyreitin, kirjakaupan ja hyvän kahvilan.

 

Hän kertoo olleensa varovainen jo lapsena ja pelänneensä eksymistä, mutta vieras paikka houkuttelee ja saattaa tuottaa uudenlaisen yhteyden todelliseen minään.

 

Matka on aukko ajassa ja väylä eräänlaiseen ajattomuuteen. Se on alttiiksi asettumista ja yritystä kuvitella toisenlaisia elämiä.

 

Mazzarellan matka etenee kuvauksesta muistoihin ja itsetutkiskeluun, maanpakolaisuudesta vapaudenkokemukseen ja lopulta ilmastouhkiin.

 

"Lentohäpeä" on tietoisuutta koneiden kasvihuonekaasupäästöistä. "Risteilyhäpeä" on vielä vahvempi, koska isot laivat saastuttavat lentokoneitakin enemmän.

 

Viehättävää on Mazzarellan lukijaläheinen keskustelevuus. Eniten kirjasta jää mieleen "toisin olemisen" mahdollisuus, joka sisältyy niihinkin matkoihin joita ei tehdä kulkuneuvoin vaan nojatuolissa istuen.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA