Lepp%C3%A4.jpg

Kaleva 28.8.2017

Kenellä on, sille annetaan

 

KIRJOITUSKOKOELMA

Asta Leppä: Voittajien varjot - Elämää eriarvoisten tasavallassa. Kirjapaja 2017.

 

Voittajien varjot on kirja kilpailuyhteiskunnan menestyspakosta ja uskosta loputtomaan talouskasvuun. Kaikki haluavat voittaa, mutta voittajia ei ole ilman häviäjiä.

 

...suomalaisten enemmistö voi paremmin kuin koskaan historiassa, mutta vähemmistöllä menee huonosti. Haluaako keskiluokka ummistaa silmänsä näiden ihmisten pahoinvoinnilta?”

 

Kirja herättelee elämäntyylinsä velaksi ostavaa keskiluokkaa näkemään, että ihmisarvosta ei voi kilpailla.

 

Ihmisarvoa kyseenalaistavat äänet ovat voimistuneet. Ne, joilla on rahaa ja sen mukana valtaa, ovat kyvyttömiä myötätuntoon. Köyhillä ei ole voimia pitää puoliansa. Keskiluokka taas pelkää putoavansa kilpailusta.

 

Toimittaja ja tietokirjailija Asta Leppä käsittelee kirjassaan tasa-arvoa, rahaa, valtaa, onnellisuutta ja rakkautta.

 

Esseistisissä kirjoituksissaan Leppä asettaa itsensä alttiiksi. Fakta yhdistyy omaan kokemukseen, ironiaan ja entä jos -kysymyksiin lukijan vastattaviksi. Hän kärjistää, mutta paatoksellisen julistamisen sijasta käyttää taitavasti ironiaa.

 

Rakkaudesta puhuessaan Leppä esittää, kuinka moderni romanttisen rakkauden ideaali puristaa ihmisyyttä.

 

Rakastumisen hormonimyrsky kestää puolesta vuodesta kolmeen vuoteen, ja ”kun aivolisäke kitaluun syvennyksessä hiljenee ja rakkaus kuivuu Gobin erämaaksi, on tullut aika jakaa kylpypyyhkeet, pullojukat ja äänilevyt ja käydä lastenvalvojalla.”

 

Alkusanoissa Leppä sovittaa Matteuksen evankeliumin sanoja tähän aikaan. ”Joka ylentää itsensä, se ylennetään ja se, joka vähääkään osoittaa itsekritiikkiä, nauraa itselleen, osoittaa epävarmuutta ja haparoi, se alennetaan.”

 

Voittajien varjot on raikas ja ajatuksellisesti rikas puheenvuoro suomalaisesta nyky-yhteiskunnasta, jonka rattaat voitelee kaikkialle ulottuva rahateknologia. Leppä kirjoittaa monimutkaisista asioista selkeäsanaisesti, pohdiskellen ja yksinkertaistamatta. Pohdiskelu kertoo ristiriitojen ymmärryksestä: helppoa tietä ei ole.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA