Sulle laulan neiti kesäheinä

 

Tietokirja

Aino Räty-Hämäläinen: Arvoituksellinen muusa - Inspiraation lähteillä. Kirjapaja 2010

 

Inspiraatio, haltioituminen, mystinen hurmos. Suomalaisen inspiroitumisaste lienee korkeimmillaan keskikesän juhlana. Onko ihanampaa innoitusta kuin Suomen suvi?

 

Inspiraation synonyymi on muusa, joka yleensä mielletään naiseksi - olivathan alkuperäiset yhdeksän muusaa ylijumala Zeuksen tyttäriä. Muusasta ovat peräisin esimerkiksi sanat museo ja musiikki.

 

Aino Räty-Hämäläinen käsittelee teoksessaan inspiraation mystista ilmiötä taiteilijoiden kokemana. Runoilija ja muusa -ilmiöstä on tietenkin tuttu Leino - Onerva -suhde, joka oikeastaan oli viiden peli - mukana olivat myös Leevi Madetoja ja Aino ja Oskar Kallas. Kolmiodraamoista tunnemme Juhani Ahon suhteen vaimoonsa taiteilija Venny Soldaniin ja tämän sisareen Tillyyn. Fredrika Runeberg ja kansallisrunoilija lukuisine ihastuksineen on jo klassinen esimerkki.

 

Monet muusanaisista eivät lopulta suostuneet rooliin. Venny Soldan sai rauhan kuvataiteilijana sopeutuessaan triangeliin. Saksalainen säveltäjä Gustav Mahler totesi kihlatulleen säveltäjä Alma Mahlerille: "Tästä lähtien sinulla on vain yksi ammatti - tehdä minut onnelliseksi." Toisin kävi - myöhemmin Almalla oli lukuisia ihailijoita ja rakkauksia eikä hän koskaan antanut omistaa itseään. Sävellystyöstä hän joutui silti luopumaan.

 

Inspiraation ajatellaan yleensä liittyvän nimenomaan taiteen tekemiseen. Romanttinen haltioituminen ei kuitenkaan ole ammatillisen taiteenteon edellytys ja jotkut taiteilijat suhtautuvat käsitteeseen hyvinkin nyreästi. Työn aloittaminen on aina vaikeaa ja inspiraation lähteitä voi etsiä, mutta varsinaisesti työ alkaa siitä, että sen vain aloittaa.

 

Räty-Hämäläisen teoksen lopussa on lyhyt luku "Taidetta ilman muusaa ja inspiraatiota", joka asiaa käsittelemättä herättää kysymyksen luovan työn mukautumisesta nykyisyyteen. Miten inspiraation käy, kun "luominen" vaihtuu "tuottamiseksi" ja taiteilija on sisällöntuottaja?

 

Inspiraation asemesta on nykyisin tutumpi unkarilaisen psykologi Mihaály Csikszentmihályin käsiten flow, joka tarkoittaa innoittunutta syventymistä jonkin tekemiseen. Flow ei liity erityisesti taiteeseen vaan kaikkeen, mikä saa tekijänsä irtautumaan ajasta ja paikasta ja kiinteästi paneutumaan johonkin tiettyyn asiaan.

 

Nykymuusa ei välttämättä ole runotar eikä nainen. Eräs kirjailija kertoi, kuinka hänen "muusansa" on traktoritehtaalla työskentelevä lanko. Lanko oli siis kohdeyleisö, jolle hän kirjoittamisen alussa kuvitteli suuntaavansa tekstin, vaikka varmana siitä, ettei lanko teosta koskaan lukisi.

 

Inspiraatio, muusa on siis keskustelukumppani, jonka itse kukin voi löytää sisimmästään.

MARJA-RIITTA VAINIKKALA

(Kaleva 6.7.2010)