P8190001-normal.jpg

Kaleva 19.8.2014

Rikos vie Oulusta Viroon

 

RIKOSROMAANI

Saara Kesävuori: Kuningas. Tammi 2014.

 

Kuningas on itsenäinen päätösosa tamperelaisen Saara Kesävuoren Olli Holma -trilogialle (Saarroksissa, 2012, ja Tarkasti vartioitu, 2013).

 

Olli Holma on eläkkeellä oleva sotilastarkkailija, joka tahtomattaan perii äidiltään huvilan Viron Naissaaressa. Hänen ystävänsä Senta puolestaan pyytää Holman apua, koska on myös tahtomattaan saanut tehtäväksi myydä isänsä omistaman omakotitalon Oulussa.

 

Tarinan alkupuoli sijoittuukin Ouluun, jonka kuva romaanissa on sattumalta ajankohtainen: "Oulussa on vaikea saada omakotitaloja kaupaksi, asukkaat pelkäävät työpaikkojensa puolesta." Talonoston sijasta oululaiset keskittyvät enemmän pakkolomautuksiin ja tehtaiden sulkemiseen.

 

Holma ryhtyy suojelemaan Sentaa ja vie tämän Naissaareen, sillä tämän mielisairaalasta ja vankilasta vapautunut veli Kodak suunnittelee sisaren tappamista. Velipuolensa Kodak on jo surmannut ja päätynyt siten Suomen rikoshistorian nuorimmaksi tappajaksi.

 

Psyykkisesti sairaan, väkivaltaisen ja pakkomielteisen Kodakin julmuus on uskottavasti kuvattu ja välistä raskasta luettavaa. Sairauteen kuuluu Kodakin Elvis-usko - Elvis on pettänyt hänet, Elvis elää, ja vuonna 2015 Kodak aikoo tappaa myös Elviksen tämän 80-vuotiskonsertissa. Sen jälkeen hänestä tulisi kuuluisa ja vapaa.

 

Ellei Elvis-myyttiä pidetä koomisena juonteena, romaanista ei paljon kevennystä löydy.

 

Romaanin alkupuoli painottuu psykologisesti ja sisältää pitkiä pohdintoja identiteetistä ja järkkyneistä perhesuhteista. Lopussa tempo nopeutuu ja tarinaan tulee perinteisen rikosromaanin piirteitä.

 

Alun ja lopun lievää epätasapainoa lukuun ottamatta Kuningas on hyvin rakennettu romaani. Sen ihmiset ovat jotenkin eksyksissä ja sen päällimmäinen sävy on ankeus. Jälkimmäiselle tosin olisi kaivannut enemmän vastaääntä. Olkoonpa vaikka ironian vivahdetta.

 

Marja-Riitta Vainikkala