Krit%20-%20Parkko%2019.jpg

Kalva 29.4.2019

Runon pöytä on katettu lukijoiden nautittavaksi

 

TIETOKIRJA

Tommi Parkko: Runosta, rakkaudella. Avain 2019.

 

Runoilija, luovan kirjoittamisen opettaja Tommi Parkko nostaa kirjassaan Runosta, rakkaudella esille lukijan roolin.

 

Runous on usein vaikeaa kokemattomalle lukijalle. Myös kaavoittuneet runokäsitykset vaikeuttavat lukemista. Jopa runoilijat saattavat torjuntaan asti hämmentyä nykyrunouden monimuotoisuudesta.

 

 

Parkko vertaa runon lukemista ruoan kuluttamiseen, mikä näkyy kirjan lukujen otsikoissa. Etninen ruoka on käännösrunoutta ja Pikaruoka käyttölyriikkaa, jota on helppo valmistaa ja nauttia. Gourmet-ruoka vastaa odotuksia rikkovaa taiderunoutta, kun taas kotiruoka on helposti tartuttavaa ja kivuttomasti ymmärrettävää.

 

Runous on hidasta kirjallisuutta. Jos runo tyhjenee kerralla, se ei elä pitkään.

 

Runoilijan "sanat voivat raivata läpitunkemattomiin ryteikköihin polkuja, joiden kautta lukija pääsee tunkeutumaan vähemmän kuljetuille kokemusten kentille." Parkko puhuu runon tiiviydestä, aukkoisuudesta ja "kuhisevista vivahteista".

 

Sana kirja merkitsee monelle tarinannälän tyydyttävää lukuromaania, jonka on helppo saada julkisuutta.

 

Runous jää taloudellisesti merkityksettömänä lajina mediassa syrjään.

 

Runoteoksia ilmestyy Suomessa nyt enemmän kuin koskaan, Parkon mukaan osa puoliraakana.

 

Se tarkoittaa sitä, että suuri osa runokokoelmista ei saa lainkaan lukijoita.

 

Palvelukustantamo Mediapinta julkaisi vuoden 2017 tempauksessaan 750 runokirjaa. Muuten vuosittain ilmestyy 400-500 kokoelmaa, "joista taiteellisesti merkittäviä 50-70 kpl".

 

 

Runosta, rakkaudella selkeyttää runon laatua ja konkretisoi sitä erilaisille yleisöille. Tätä tienraivaajan työtä Tommi Parkko on tehnyt myös runouden uudistumista esittelevässä kirjassaan Runouden ilmiöitä (2012) ja aloittelevan runoilijan oppaassa Kirjoita runo! (2011).

 

Parkko kattaa lajiannoksensa yleistajuisesti: ei tarvitse kouluttautua runon lukijaksi, on vain luovuttava joistain varmoista ennakko-oletuksista sen suhteen, mitä kansien välistä pitäisi löytyä.

 

"Runoutta ei tarvitse pelätä mutta ei sitä tarvitse myöskään suorittaa."

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA