Walli.jpg

Kaleva 24.5.2017

Tie naisen sydämeen käy sängyn kautta

 

VIIHDEROMAANI

Kia Walli: Avokadopastaa. Otava 2017.

 

Kia Wallin Avokadopastaa noudattaa naisviihteen juonikaavaa, mutta sen tabuja rikkoen. Modernin chick lit - eli ”sinkkukirjallisuuden” tapaan siinä on kyse kolmikymppisen naisen miehenmetsästyksestä, mutta myös naiselämän ristipaineista.

 

Tuottelias pohjoissuomalainen kirjailija Katariina Vuori paljastui Kia Walliksi Oulun kirjallisuudentalon Lesung-ääneenluentaillassa pari viikkoa sitten.

 

Avokadopastan päähenkilö, sisustussuunnittelija Saili on ruuhkavuosia elävä kahden tytön sinkkuäiti. Avioerosta selviydyttyään hän liittyy tositarkoituksella Bittisinkut-nimiseen treffipalveluun.

 

Saili haluaa löytää kumppanikseen myös lasten hyväksymän miehen. Juonikiemuroihin kuuluvat humoristiset ja hämmentävät tilanteet, surkeat epäonnistumiset, tarinan huipentumana suuri väärinkäsitys ja yllättävä loppuratkaisu.

 

Aluksi romaani antaa ohjeen avokadopastalle, joka on ”satavarma iskuruoka”.

 

Saili on aktiivinen toimija, joka tietää mitä haluaa. Treffipalvelusta hän valikoi sopivan joukon miehiä ja testaa heidät sängyssä viikonloppuina, jolloin lapset ovat isällään.

 

Seksissä hän on kokeileva ja ennakkoluuloton nautiskelija, minkä tarina tuo havainnollisesti esille.

Seksiä Avokadopastassa on enemmän kuin naisviihteessä yleensä, ja vaikka seksi on totista menoa, tulevat sen huvittavat puoletkin esille.

 

Kokemuksen karttuessa Saili osaa jo luokitella treffiehdokkaat.

 

Länkisääriset miehet panivat paremmin kuin pihtikintut. Ylipainoiset panostivat enemmän naisen tyydyttämiseen ja pitkään esileikkiin kuin lihaksikkaat tai normivartaloiset. Luonnostaan kaljut jaksoivat paremmin kuin tuuheahiuksiset. Teknisellä alalla toimivilla tylsämielisillä insinööreillä ja huonoryhtisillä teoreetikkomiehillä seisoi huonommin kuin humanisteilla ja humanisteilla huonommin kuin raksamiehillä.”

 

Avokadopasta kykenee rikkomaan viihdelajinsa perinteen rajoja. Se on hauskan kepeä, mutta sivuaa vakavampiakin asioita kuten ruuhkavuosi-iässä olevan naisen havahtuminen omien vanhempien ikääntymiseen ja avun tarpeeseen.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA