Tommi%20Takkunen.jpg

 

Kaleva 6.2.2020

 

Kohtalottomuus

 

ESIKOISNOVELLEJA

 

Tommi Takkunen: Tulevaisuus kuuluu bingoemännille. Into 2019.

 

Oululaisen Tommi Takkusen esikoiskokoelma sisältää kuusi novellia, joiden henkilöt ovat eräänlaisia ajelehtijoita. Heillä on yritys saada ote elämästä, mutta asiat tuntuvat lipsahtavan käsistä.

 

Novellissa Dorkis nuori nainen saa pakkomielteen jäljittää kylähulluna pidettyä miestä, jonka hän olettaa isäkseen. Novellissa Syy ja syyttömyys teknisellä varikolla työskentelevän nuorukaisen vanhempi työkaveri päättää kapakassa rukoilla tälle naisen ristimällä kädet tuopin ympärille.

 

Tarinoiden henkilöitä kalvaa jonkin poissaolo. Usein tapahtumat liittyvät oudonlaisiin ihmissuhteisiin ja perhekuvioihin. Kerronnassa on mustaa huumoria, mutta enemmän kaipuuta, jolle ei tunnu löytyvän täyttymystä.

 

Talvi-novellin Rasse miettii, kuinka jokainen aamu tuo mukanaan edellistä muistuttavan päivän, ja aikaa jatkuu loputtomana kehänä.

 

"Jos avaruus oli ääretön, jossain oli juuri samanlainen maailma kuin tämä, Rasse päätteli. Sitähän äärettömyys tarkoitti. Jossain, miljardien valovuosien päässä, kellui meressä toinen juuri samanlainen henkilö kuin hän itse, juuri yhtä tietämättömänä ja turhautuneena."

 

 

Onko hiljaisuutesi itsevarmuutta vai älykkyyttä, tiedustelee tyttöystävän isä novellin Temput päähenkilöltä Jamilta. "Tuskin kumpaakaan, Jami vastasi. - Minulla ei vain ole mitään sanottavaa."

 

Tämä kokoelman päätösnovelli poikkeaa muiden novellien odottavaksi jäävästä mielialasta siten, että päähenkilö tuntuu ottavan elämän ohjat käsiinsä. Siten se tuo uuden näkökulman muita novelleja hallitsevaan kohtalottomuuteen.

 

Takkusen novellien vahva tunnelma jää mieleen. Arkisten tapahtumien taustalla on jotain isompaa, ja toteavan eleetön kerronta vielä vahvistaa sitä.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA