Yhä useampi pätkätyöläinen on ilman pätkää

 

Tutkimus

Precarias la deriva: Hoivaajien kapina - tutkimusmatkoja prekaarisuuteen, suom. Laura Böök, Riie Heikkilä, Eeva Itkonen, Anna-Reetta Korhonen ja Eetu Viren. Like 2009

 

Mikä on freelancerin, huoran tai siirtolaisen ase, kun lakkoon ei voi mennä? kysyvät Hoivaajien kapinan tutkijat ja haastateltavat.

 

Prekaarisuuden käsite syntyi espanjalaisen feministiryhmän vuonna 2002 käynnistämässä tutkimuksessa. Termin suomennokseksi esitetään sanaa "tilapäistö". Sillä tarkoitetaan epätyypillisissä työsuhteissa olevia, freelancereita ja vuokratyöläisiä, jotka työskentelevät vailla normaalia sosiaaliturvaa ja lomaa - nehän perustuvat pitkille vakinaisille työsuhteille.

 

Yhä kasvava joukko työntekijöitä menettää oikeutensa ja asemansa, näkee työtoveriensa putoavan ulkopuolelle ja pelkää, milloin tulee oma vuoro. Yhä useampi päätyy oman itsensä yrittäjäksi, eikä se aina ole vapautta vaan pakko.

 

Taiteilijat ovat perinteisesti prekaareja. Taiteen tekeminen esitetään kutsumuksena ja erillisenä aineellisista oloista, joiden puitteissa se kuitenkin tehdään. Intohimo työhön saa korvata rahallisen palkkion ja elämisen ennakoimattomuuden.

 

Hoivaajien kapina sisältää sekä pätevää teoriaa että eläviä kokemuksia. Jo poikkeuksellisen oivaltava tutkimusmenetelmä tekee sen kiinnostavaksi.

 

Tutkijat kuljeskelivat haastateltavien kanssa näiden työmatkoilla ja työympäristöissä. Näin syntyy konkreettinen käsitys prekaari-arjesta. Miten esimerkiksi seksipuhelimessa opintonsa rahoittava nainen pystyy hyödyntämään 15 minuutin ruokatauon, kun työpaikalla ei ole edes mikrouunia, kun lähistön ruokapaikkojen hinnat veisivät koko päiväansion eikä halvempaa paikkaa ole varaa etsiä, sillä ruokatauko on pois provisiopalkasta?

 

Hoivaajien kapina on kattava, analyyttinen ja itseironisen hauska tutkimus. Se on myös tarpeellinen. Tekijät itsekin ovat freelancereita kuten myös suomentajat, jotka kirjan esipuheessa kertovat tehneensä käännöstä tilapäisoloissa ja palkattomasti muiden töiden, opiskelujen ja projektien lomassa.

 

Tästä prekaarisuudestaan he ansaitsevat suuren kiitoksen, sillä kirja auttaa ymmärtämään yhteiskuntaluokkien nykyisiä asetelmia ja avaa tietä uusluokkatietoisuuteen.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA

(Kaleva 23.4.2009)