Ahava.jpgKaleva 14.9.2015

Kun todellisuus muuttuu oudoksi

 

ROMAANI

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat. Gummerus 2015.

 

Taivaalta tippuvat asiat kuvaa, kuinka elämä menee sijoiltaan oudon tapahtuman vuoksi. Se voi olla lentokoneesta perheenäidin päälle putoava jäälohkare tai loton päävoitto, joka alkaa tuntua vainolta kun se iskee samaan paikkaan kahdesti.

 

Joskus taivas tippuu, joskus maa vajoaa. Joskus iskee niin käsittämätön onni, että sen kanssa on vaikea kyetä jatkamaan. Joskus tapahtuu jotain - vain yhden ainoan kerran - mutta koko loppuelämänsä joutuu miettimään, miksi. Joskus ei tapahdu mitään, ja koko loppuelämänsä miettii, miksi se ei tapahtunutkaan.”

 

Romaani on dramaturgi-käsikirjoittaja Selja Ahavan toinen teos. Esikoinen Eksyneen muistikirja (2010) oli Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokas.

 

Neljä episodia sisältävän väljärakenteisen romaanin pääkertoja on toisella kymmenellä oleva Saara, jonka äiti kuolee jäälohkareen iskusta. Romaani on myös Saaran selviytymistarina.

 

Saarasta tulee tarkkailija, kun lähellä olevat aikuiset ovat pois tolaltaan. Muistot äidistä pitävät hänen todellisuuttaan koossa, samoin turvaksi kuviteltu Hercule Poirot, joka yhdistäisi yksityiskohdat kokonaisuudeksi ja antaisi todellisuudelle selkeät rajat: ”...piirrän valkoisen viivan äidin palasten ympärille. Kun pysäytän ajatukset valkoisella viivalla, voin jatkaa niitä myöhemmin uudestaan, samasta asennosta.”

 

Romaanin mottona on Aristoteleen juonikaava, jonka mukaan tragedia rakentuu alusta, keskikohdasta ja lopusta. Asiat kehkeytyvät alun seurauksena, loppua ei seuraa enää mikään. Sattumanvaraisista tapahtumista ihmeellisimmiltä tuntuvat ne, jotka näyttävät tapahtuneen ikään kuin tarkoituksella kuten saduissa.

 

Ahava tarkastelee ihmisiä tilanteessa, jossa tutuksi uskotussa todellisuudessa alkaa tapahtua epätodennäköisyyksiä. Kyse ei ole fantasiakerronnasta, sillä kerrotun kaltaiset tapahtumat voivat olla totta. Romaanin kuvitteellisten tapahtumien väliin sijoittuukin uutisia tosielämän oudoista tapahtumista.

 

Taivaalta tippuvat asiat kuvaa elämän hallitsemattomuutta ja selityksen etsintää: miksi tämä tapahtuu juuri minulle? Noudattaako elämä syyn ja seurauksen aristotelista kaavaa? Onko elämässä edes juonta vai onko se vain sattuman oikullisia valintoja?

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA