Kaleva 15.4.2013

 

SuvilehtoP-normal.jpg

Sinulle on avaamaton kirje

 

Runokokoelma

Pirjo Suvilehto: Morfeuksen koirat. Kuvat Reijo Kärkkäinen. Ntamo 2013

 

Morfeuksen koirat on moniaineksisuudessaan performanssi tai kollaasi. Se toimii useilla kanavilla ja koodeilla ja on liikkeessä kaiken aikaa.

 

Runojen ainekset tulevat unista ja Carl Jungin analyyttisesta psykologiasta, jonka keskeinen käsite individuaatio tarkoittaa koko elämän jatkuvaa itseksi tulemisen prosessia. Morfeuksen koirat on matka unien kautta pimeydestä päivänvaloon ja eheyteen.

 

Morfeus viittaa kreikkalaisen mytologian unen jumalaan, ja koira symbolina on sekä pelottava raatelija että uskollisuuden perikuva.

 

Kokoelman runojen liike syntyy vaihtelusta. Runo voi olla säemuotoinen tai proosaruno, kirjasintyyppi eri kokoista leipätekstiä, kursivoitua tai lihavoitettua. Mukana on sitaatinkaltaisia otteita, englantia, saksaakin ja esitystapa liukuu myyttien ylevyydestä arkiseen puheenomaisuuteen. Se, ja Reijo Kärkkäisen piirroskuvitus tuovat kokonaisuuteen sarjakuvamaisen vaikutelman.

 

Joissakin kohden kuvitus ja runoteksti tulevat konkreettisesti liian lähelle toisiaan silloin, kun teksti osuu kuvan päälle. Toisaalta runo ja kuva ovat teoksessa niin tasaveroisina, että välistä tuntee lukevansa yhtä aikaa kahta eri teosta. Sanan ja kuvan yhdistäminen ei yleensäkään ole ongelmatonta, koska niiden helposti syntyvä keskinäinen kilpailu saattaa häiritä kokonaisuutta.

 

Liike on myös tekstisisällöissä kuten runossa on tikkaat ne ilmestyvät maan ja ilmakehän välille: "joka yö niitä pitkin kulkee valtavat määrät porukkaa edes takaisin ylös alas / kilometrien leveydeltään määrättömät korkeudeltaan / ne vievät hyperulotteiseen avaruuteen / etkä tiedä miksi mitä siellä on".

 

Runoissa esiintyvä "varjo" on jungilainen arkkityyppi ja unissa kohdattava minuuden tuntematon osa. Yksi runoista on nimeltään uni toi sinulle ohjeita, jossa unennäkijä haparoi synkässä talossa "jonka kerroksissa ramppaa mitä ihmeellisempää porukkaa". Toinen runo kehottaa ottamaan kirjeen "kun sitä sinulle tarjotaan" - viittaus vanhaan Talmudin säkeeseen "Uni jota ei tulkita on kuin kirje, jota ei aukaista".

 

Morfeuksen koirat tuo tehokkaasti esiin runon minän, joka etsii tuntematonta itseään unien kakofoniassa, esteissä ja arvaamattomuudessa. Kokoelman runojen kuvaama prosessi eheyttää, vaikka terapeuttiseksi runoksi se saattaa jungilaisista lähtökohdistaan huolimatta olla liian moninainen.

 

Moninaisuus jättää lukijalle paljon tehtävää, sillä saadakseen runon antautumaan on viittaukset ja myytit tunnettava. Kokeellisen runon ajatushypyt asettavat vaatimuksensa lukijalle, jonka etuoikeutena on avata nämä runot samaan tapaan kuin unien kirjeet.

 

Marja-Riitta Vainikkala