Rauma.jpg

Kaleva 29.2.2016

Järki, liha ja tuhon kuvat monisyisessä romaanissa

 

ROMAANI

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta. Gummerus 2015.

 

Iida Rauman (s. 1984) Seksistä ja matematiikasta on monisyinen romaani.

 

Romaanin rakenne perustuu sen nimen sisältämään vastakkaisuuteen. Matematiikka edustaa rationaalista järkeä, seksi ennakoimatonta aistillisuutta.

 

Romaanin päähenkilö Erika on Saksaan asettunut matemaatikko, joka välttelee epämatemaattista järjettömyyttä. Työpaikalla kohdannut ennakoimaton väkivalta saa hänet pakenemaan takaisin Suomeen.

 

Ennakoimattomia ovat myös samaan aikaan Suomenlahdella tapahtuva öljytankkerionnettomuus ja ekokatastrofin uhka. Tuhokuvat ulottuvat niin yhteisön kuin yksilön elämään.

 

Erika haluaisi olla kone, ”pelkkää algoritmia algoritmin perään”. Pakonsa jälkeen hän saa todeta, että järjen kriteeri ei yksin riitä, vaikka banaali aistillisuus masentaa. Matemaattinen ilo olisi varmin ilo.

 

Aiheen teoreettisen kahtiajaon väliin limittyvät vaihtoehdot, joita edustavat Erikan ”outo ja taikauskoinen” kehitysvammainen pikkusisko Emilia sekä sukupuoltaan korjauttanut Tuovi, joka toteaa omasta alastaan että ”ekologin ammattia surullisempaa ei ole, kaikki minkä oppii tuntemaan ja mihin rakastuu, on seuraavassa hetkessä poissa.”

 

Erikan ystävä, Pohjois-Pohjanmaan murretta puhuva Annukka on luopunut rationaalisesta alastaan ja ryhtynyt taiteilijaksi.

 

Joskus katastrofi on vaa ajan kysymys. Pinnalta kattoen järäjestelmä näyttää vakkaalta mutta jännitteet kassaantuu ja sitte joku melekein yhentekevä poikkeema laittaa kaiken vuotamaan yli”, Annukka selittää.

 

Järjen korostus ja kosketuksen kaihtaminen tuntuvat kuitenkin sitoutuvan aistimuksellisuuteen kuten Erikan synesteettisessä kyvyssä nähdä numeroilla värit.

 

Tarina kuvaa tasapainoilua äärivaihtoehtojen välillä. Isoisä on avannut lapsi-Erikalle matematiikan lumon, kun isoäiti tavoittelee hengellisyyttä. ”Mihin sitä Jumalaa tarvitaan kun kaikki voidaan mitata ja selvittää”, isoisä sanoo.

 

Iida Rauma on 1984 syntynyt turkulaiskirjailija. Koulutukseltaan hän valtiotieteiden maisteri, joka on opiskellut poliittista historiaa ja elokuvausta Turun taideakatemiassa.

 

Rauman esikoisromaani, laitoksissa tapahtuvaa väkivaltaa kuvaava Katoamisten kirja oli Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkintoehdokkaana 2011.

 

Toinen romaani Seksistä ja matematiikasta sai viime joulukuussa Kalevi Jäntin palkinnon.

 

Nyt se on yksi huhtikuussa jaettavan Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon viidestä suomalaisesta ehdokkaista ja myös yksi maaliskuussa jaettavan Tulenkantaja-palkinnon ehdokkaista.

 

Se, mikä romaanissa saattaa häiritä, on kaksinapaisuus lihan ja järjen välillä.

 

Oudolta tuntuu myös toistuva tapa korvata pronomini ”hän” sanalla ”tämä”.

 

Kokonaisuus on kuitenkin niin taitavasti sommiteltu, että teoreettiset rakennuspuut ja lievä maneeri jäävät taustalle.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA