Sukupolvien kierre

 

Romaani

Essi Tammimaa: Paljain käsin. Gummerus 2011

 

Essi Tammimaa (s. 1981) on kirjallisuuden maisteri, jonka toinen romaani Paljain käsin kertoo kolmen sukupolven naisista. Sukuperintönä on näköalattomuuden kierre, isättömyys ja tunne, että mikään ei muutu.

 

Tarinan pääasiallinen kertoja on saattokodissa työskentelevä lähihoitaja Varpu. Hän tuntee olevansa vailla perhettä ja joutuvansa etsimään yhteyttä sisariinsa ja äitiinsä. Sisarista toinen on lapsettomuudesta kärsivä kuvataiteilija, toinen on epävakaassa suhteessa naimisissa olevaan mieheen. Varpun äiti on oman äitinsä hylkäämä ja väkivaltaisuuteen taipuvan isän kasvattama tunnollinen sairaanhoitaja, joka aikuisena löytää äitinsä ostarin puliremmistä.

 

Rankka tarina, jossa sukupolvi toisensa jälkeen tuntuu epäonnistuvan ja joka jälleen kerran tuntuu vahvistavan vanhatestamentillisen ennustuksen: "Aina kolmanteen ja neljänteen polveen minä panen lapset vastaamaan isiensä pahoista teoista".

 

Ahdistava aihe vaatii vastaäänen, esimerkiksi ironian tai runollisuuden, ollakseen luettava. Tätä romaania hallitsee alakulo ja se olisi raskasta luettavaa, ellei Tamminen keventäisi kerrontaa nopealla tempolla ja kuvallisilla pysäytyksillä. Luvut ovat kuin kooste perhealbumista, jossa kuvia ei ole järjestetty tiukan kronologian mukaan.

 

Kun tarina vielä tarjoaa eheyttävän toivon, se kääntyy kehityskertomukseksi eikä jää junnaamaan paikoilleen.

MARJA-RIITTA VAINIKKALA

(Kaleva 8.8.2011)