Paula Vartiaisen esikoisteokselle Taftihame myönnettiin 11.4.2011
Ruotsinsuomalaisten kirjoittajien yhdistys RSKY:n
Kaisa Vilhuinen -palkinto 2011.

 

Lapsuuden runoutta

 

Proosaa

Paula Vartiainen: Taftihame. Finskan 2010.

 

Tornionlaakso 1950-luvulla, pikkutytön mieli ja maailma, aavistus aikuisten ahdistuksista. Siinä entisen tornionlaaksolaisen, nykyisen tukholmalaisen Paula Vartiaisen (s. 1950) esikoisteoksen maisema.

 

Proosarunomaisesta tekstistä kuultaa omakohtaisuus, muiston tuoksu. Väljä tarina etenee lapsen konkreettisin havainnoin, jotka synnyttävät lukijassa myös humoristisia mielleyhtymiä. Välittömät, hetkessä ohittuvat vaikutelmat luovat kuvaa lahjakkaasta, todellisuutta tarkkailevasta lapsesta, joka oman kokemuksensa rajoissa pyrkii ymmärtämään maailmaa. Kerronta antaa viitteitä varsinaisista tapahtumista ja lukija saa oivaltaa tarinan juonen.

 

Taftihame on lajienvälinen teos. Se kulkee tuokiokuvina, jotka asettuvat perättäin kuin luvut romaanissa. Teos voisi olla myös temaattisesti ja henkilöasetelmiltaan yhtenäinen novellikokoelma.

 

Vartiaisen kieli on hiottu ja lapsen näkökulma teoksessa on uskottava. Siellä täällä esiintyvän murteen käyttöön kaipaisi kuitenkin johdonmukaisuutta. Kerronta ja repliikit ovat pääosin yleiskieltä ja vain paikoin pompahtavat esiin tytön isän lappilainen ja äidin karjalaismurre. Murteen olisi voinut sisällyttää pelkästään repliikkeihin, sillä sen esiintulo toisinaan repliikeissä ja toisinaan kerronnassa rikkoo tyylin eheyttä.

 

Episodimaisen teoksen muotoa olisi voinut hiukkasen profiloida jonkin lajin suuntaan. Nyt se on sarja tuokiokuvia, musiikillisesti impromptu. Sellaisena sen hetkellisyyden ja keveyden tunnelma jää mieleen lämpimänä.

MARJA-RIITTA VAINIKKALA

(Kaleva 4.4.2011)