Nippelitietoa sukulaisista ja historian havinaa

 

Opas sukukirjan tekijälle

Sari Karhu: Juku mikä suku! Koko suku yksissä kansissa. Positiivarit 2009

 

Elämäntarinakirjoittelun on kirvoittanut myös aiheeseen liittyviä työkirjoja. Juku mikä suku! kertoo nimelläänkin, että nyt ei olla arkistossa otsa rypyssä,. Tekijä luonnehtii teosta rennoksi työkirjaksi ja kehottaa muokkaamaan siitä omannäköisen. Kirjan lopussa on luettelo lähteistä ja linkeistä, jotka johdattavat syvällisempään sukututkimukseen.

 

Vinkkien avulla aloittelijakin kokoaa kätevästi suvun päävaiheet. Hauska pastellinsävyinen kirja on kuin suvun toimeliaisuutta esittelevä portfolio. Sen kysymykset auttavat irtautumaan tarinan kaunistelusta: mitä hyvää olen suvultani oppinut, tulinko oppineeksi jotakin kehnommasta päästä, miten saisin heikkouksista esiin paremman puolen, mitkä asiat toistuvat suvussa? Kirja opastaa myös epäjäyhän sukutapaamisen järjestämiseen.

 

Otsikot ovat selkeitä ja muistiinpanoille varattu tila on ilmavasti aseteltunakin tiivis. Yksi ideoista onkin, että innostuessaan voi kartoitusta jatkaa muualla. Kirjan lopussa on luettelo lähteistä ja linkeistä, jotka johdattavat syvällisempään tutkimukseen.

 

Perinteiseen tapaan tarinan alkuun kirjataan lyhyesti vanhempien suku. Sen jälkeen voi valita omia polkuja sukuidentiteetin hahmottamiseen. Mitä mahtavat olla suvussa kiertävät fraasit ja vitsit? Miten vanhempi polvi oppi tietokoneen käytön? Suvun tarina musiikin, kirjojen, urheilun, temperamenttien tai ammattien kautta? Tärkeitä juhlia häiden ja hautajaisten lisäksi voivat olla firman perustajaiset, nimiäiset, ammattiin valmistujaiset.

 

Sukulaisten sijainti Suomessa ja maailmalla on helppo merkitä valmiisiin karttoihin.

 

Kirja opastaa hahmottamaan muuttuviakin sukusuhteita. Kiistat, avioerot ja uusperheet on helppo merkitä, kun käyttää sukututkimuksen yksinkertaisia symboleita, joissa neliö tarkoittaa miestä ja ympyrä naista. Suuret draamat saa halutessaan esittää neutraalisti. Suhteen loppumisen voi symbolilla merkitä näin: -ﺍﺍ -O. Kaikille suhdekuvioille on omat symbolinsa. Kiinteä mutta riitainen suhde kahden henkilön välillä merkitään kolminkertaisella yhdistysviivalla, jonka päällä kulkee "risuaita".

 

Suhteita voi hauskasti kuvata myös kirjassa esitellyillä vanhoilla suomalaisilla sukulaisuusnimillä. "Kyty ja nato lounastivat näälän ja orpanan kanssa" eli "aviomiehen veli ja sisar lounastivat aviovaimon veljen ja serkun kanssa".

 

Jos sukulaiset täyttävät kirjaa yhdessä vaikkapa sukutapaamisissa, se on ohjelmanumero joka antaa mallin yhdessäoloon. Kun yhteiskunnan turvaverkko ohenee, tulee lähipiiristä entistä tärkeämpi. Siinä ehkä onkin yksi syy elämäntarinallisen harrastuksen suosioon.

 

Erityiskäyttöä tällä työkirjalla on niille, jotka kirjoittavat omaa tai läheistensä elämäntarinaa. Kirja antaa rungon ja toimii muistilistana. Se on myös mukava käsikassara silloin, kun elämäntarinankirjoittaja kyselee haastateltavia sukulaisten joukosta.

MARJA-RIITTA VAINIKKALA

(Kaleva 9.1.2010)