Pohjamo.jpg

 

Kaleva 18.5.2020

 

Julma sairaus omaishoitajan silmin

 

TIETOKIRJA

Raija Pohjamo: Alzheimerin otteessa. Omaishoitajan tunteista ja selviytymiskeinoista. Prometheus 2020.

 

Oululainen psykoanalyytikko ja psykoterapeutti Raija Pohjamo käsittelee kirjassaan Alzheimer-potilaiden omaishoitajien kokemuksia. Millaisia tunteita työ julmasti etenevän sairauden kanssa työskentelevälle aiheuttaa?

 

Alzheimerin otteessa perustuu Pohjamon asiantuntemukseen omaishoitajien terapeuttina ja sen lisäksi omaishoitajien haastatteluihin.

 

Näin kuvailee tuntemuksiaan eräs puolisonsa omaishoitaja:

 

"Minä olen kuin sorsa, joka on uinut kalan perässä katiskaan, eikä pääse sieltä pois. Olen vankina katiskassa ja vesi alkaa nousta. Tunnen olevani satimessa, missä on vähän vaihtoehtoja. Syyllisyys on minulle tuttua."

 

Pohjamo tarkastelee sitä, miten omaishoitaja voi selvitä tilanteen aiheuttamien tunteiden kanssa, kun lähiomainen alkaa muuttua tutusta tuntemattomaksi ja kun rakkaus, aggressio ja viha kulkevat rinnakkain.

 

Ensijärkytyksen jälkeen tulevat suojautumiskeinot kuten kieltäminen, ohittaminen, järkeily, vähättely ja toiveajattelu. Sen jälkeen on kohdattava todellisuus, jossa toivoa paremmasta ei ole, ja sen myötä kaipaus, suru ja luopuminen.

 

Ainoa varmuus on tieto, että Alzheimer johtaa kuolemaan.

 

Lähiomaisen sairastuttua syntyy myös ajatuksia sairauden perinnöllisyydestä. Pohjamo viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan perimän riski on häviävän pieni.

 

Missä kulkee omaishoitajan kestokyvyn raja väsymisen ja uupumisen keskellä? Pohjamo kysyy.

 

Hän siteeraa psykoanalyytikko Donald Winnicottia: "Riittävän hyvä on tarpeeksi." Omaishoitajan ei tarvitse olla täydellinen.

 

Pohjamo kuvaa sairauden eri vaiheita, myös sairastuneen tunteita. Hän tarkastelee koko prosessia omaisen sairastumisesta ja siirtymisestä kotihoidosta laitoshoitoon ja lopulta myös saattohoitoon. Kirjan viimeinen luku Lopullinen menetys vapauttajana kertoo kuoleman kohtaamisesta ja surun merkityksestä luovana kokemuksena.

 

Alzheimerin otteessa on monipuolinen ja tarpeellinen kirja. Sairaudesta on kirjoitettu paljon, mutta juuri omaishoitajien kokemuksen kannalta vähemmän. Teos painottuu siihen, mutta antaa myös kokonaiskuvan sairauden etenemisestä sen alusta loppuun saakka.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA