Kuusisto.jpg

Kaleva 10.10.2016

 

Muistelen unohtaakseni

 

ROMAANI

Meri Kuusisto: Toivo Pesän muistelmat. Otava 2016.

 

Meri Kuusisto (s. 1985) sijoittui käsikirjoituksellaan toiseksi Otavan järjestämässä Pentti Saarikoski -kirjoituskilpailussa 2012. Tuloksena oli esikoisromaani Amerikkalainen (2014).

 

Kuusiston toisella romaanilla Toivo Pesän muistelmat on yhteistä esikoisen kanssa: ronskin kielen ja tummanpuhuvan tarinan taustalla ahdistuksen ja ahtaalle joutumisen tila.

 

Toivo Pesä kirjoittaa pubeissa päivättyjä muistelmiaan mustakantiseen vihkoon, koska haluaa kertoa, ”mitä on olla kaltaiseni ja mies ja kuinka siinä käy.” Kaikki alkaa naisista ja naisiin myös päättyy. Toivo kirjoittaa muistelmia unohtaakseen.

 

Toivon elämässä on kaksi kiintopistettä: yhtiötoveri Silli, joka on häiritsevästi vakiintumassa parisuhteeseen, ja voimavaraterapeutti Irmeli, joka ilmaantuu Toivon elämään sattumalta ja josta hän ei pääse irti.

 

Tarina alkaa rempseästi, mutta sen kuluessa mukaan tulee toisia ääniä. Toivo, Irmeli ja Silli ovat pirstaleisia hahmoja, jotka näyttäytyvät erilaisina riippuen siitä mistä kulmasta tarinaa kerrotaan.

 

Keskeinen on myös arvoituksellinen toppatakkimies, jossa pinnanalainen ahdistus henkilöityy.

 

Tarina ei kuitenkaan sido lukijaa ahdistuksen piiriin. Sen sävyt vaihtelevat kepeyden ja vakavan välillä, ja samalla tavoin yllättää sen rakenne. Ennalta arvaamattomuus on se, mikä tekee tarinasta kiinnostavan.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA