Patti%20Smith.jpg

 

Kaleva 6.6.2018

 

Kirjoitamme, koska emme voi vain elää

 

ESSEE-TEOS

 

Patti Smith: Omistautuminen, suom. Antti Nylén. Siltala 2018.

 

Patti Smithin (s. 1946) pieni esseeteos Omistautuminen kuvaa hänen kirjailijantyötään.

 

Meidän on kirjoitettava, ja kun me kirjoitamme, meidän on pakko suostua loputtomiin taisteluihin - kuin ryhtyessämme kesyttämään itsepäistä varsaa. Meidän on kirjoitettava, mutta se ei käy ilman johdonmukaista ponnistelua, ei ilman uhrauksia.”

 

On kirjoitettava, koska pelkkä eläminen ei riitä.

 

Yhdysvaltalainen Smith tunnetaan ehkä enemmän muusikkona kuin kirjailijana. Hänen ensilevynsä Horses (1975) on rockin klassikko. Muusikkona hän on Suomessa esiintynyt useaan kertaan, viimeksi Turun Ruisrockissa vuonna 2016.

 

Omistautuminen jakautuu kolmeen osaan. Laajin on keskimmäinen osa, nimitarina.

 

Se on traaginen novelli nuoresta tytöstä joka omistautuu luistelemiselle, ja nelikymppisestä antiikkikeräilijästä joka haluaa omistaa tytön. Tarina vertautuu taiteilijan omistautumiseen työlleen, sen vaatimuksille ja vapauden ja yksinäisyyden kaipuulle

 

Novellia kehystävä essee jakautuu kahtia, osiin Miten mieli toimii ja Uni ei ole unta. Essee sisältää pohdintaa ja muistoja kirjailijantyöstä, runoja ja valokuvia.

 

Smithin esseetyyli on sekä läheisen rentoa että runollista. Tuntuu kuin hän juttelisi lukijalleen.

 

Tyyliltään Smithin essee muistuttaa hieman suomenruotsalaisen Merete Mazzarellan esseitä, mutta Smith on lyyrisempi. Avauksena henkilökohtaiseen kirjailijakokemukseen Omistautuminen liittyy Stephen Kingin teokseen Kirjoittamisesta, mutta tyylillinen ero on suuri. Eroa on myös teosten laajuudessa.

 

Omistautumisen esseeosuus perustuu Yalen yliopistossa pidettyyn luentosarjaan Why I Write. Se käsittää vain 44 sivua valokuvineen ja runoineen.

 

Patti Smith on myös valokuvaaja, mutta kirjassa kuvat eivät esiinny edukseen. Ne on painettu samalle pehmeänkellertävälle paperille kuin teksti ja näyttävät sumeilta. Kirjailijalle läheisiä paikkoja - enimmäkseen yksityiskohtia Pariisista - esittävät kuvat ovat kahta lukuun ottamatta hänen itsensä kuvaamia. Kiinnostavin niistä on kuitenkin hänen sisarensa ottama kuva nuoresta Patti Smithistä hypähtämässä Pariisin kujalla.

 

Tekstinä Omistautuminen on sivistyneen älykäs kuvaus kirjailijan mielestä ja mielikuvituksesta, jonka muusana kirjoittamisessa voivat toimia vaikka korttelikahvilan aterimet.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA