Nevala.jpg

 Kaleva 7.6.2015

Kesäistä eloa kirjastossa

 

ROMAANI

Janne Nevala: Kirjastonhoitaja Topi Mullo. Reuna 2015.

 

Tarina alkaa, kun vasta kirjastonhoitajaksi valmistunut Topi saa kuukauden kesäsijaisuuden hieman Hailuotoa muistuttavan Saaren pienessä kirjastossa.

 

Lukijalle pesti tuo romaanin verran kasvukertomusta, huumoria, nuorta romantiikkaa ja lempeää jännitystä.

 

Kuinka 25-vuotias Topi selviää Saaren omaperäisten asukkaiden kanssa, vaikka tukena ovat vakinaisen kirjastonhoitajan jättämät yksityiskohtaiset ohjeet?

 

Kirjastossa aamupalaveria pitävällä isäntäköörillä on vaatimuksensa, on myös osallistuttava kesäfestivaalin järjestelyihin ja autettava kesäteatteriseuruetta sekä muutamaa kirjastoasiakastakin.

 

Erityisenä vastuksena on kirjastossa häiriköivä teinipoikajoukko.

 

Kirjasto on yhteinen olohuone, jonka aukiolo voisi asiakkaiden mielestä noudattaa heidän saapumisaikojaan ja jonka toiminnasta jokaisella on tanakka käsityksensä.

 

Kirjaston taidenäyttelytkin tarjoavat vain abstrakteja töherryksiä sen sijaan, että olisivat tavalliselle kansalle ymmärrettäviä.

 

Topi osoittautuu sympaattiseksi hahmoksi, jolla on huumorintajua ja kekseliäisyyttä.

 

Tilanteessa kuin tilanteessa hän pyrkii jämäkkyyteen, vaikka nuori ikä ja uusi vastuu arastuttavat.

 

Joskus ukot mekastivat lehtisalissa niin, että jos olisivat olleet seitsemänkymmentäkään vuotta nuorempia, olisi heittänyt ne ulos. Mellakan yltyessä kävelin usein vain järjestelemään lehtihyllyä ja vilkaisemaan. Seppo ymmärsi jo siitä ja vinkkasi kavereilleen. Se oli vanhan kaartin miehiä, hoisi hommansa, ei turhia jaaritellut.”

 

Janne Nevalan romaani on kesäinen tarina, jota on miellyttävä lukea myös tilannekomiikan ja kielellisen sutjakkuuden vuoksi.

 

Kirjastonhoitaja päähenkilönä ja kirjastomiljöö eivät olekaan kovin yleisiä romaanikirjallisuudessa - kirjasto tosin tapahtumaympäristönä on saanut suosiota jännitystarinoissa.

 

Kirjastonhoitaja Topi Mullo on Limingan kirjasto- ja kulttuurijohtaja Janne Nevalan toinen romaani.

 

Esikoisteos Hammaskeijo on niin ikään kasvutarina, joka valittiin Päätalo-instituutin Möllärimestari-kilpailun voittajaksi vuonna 2012.

 

Marja-Riitta Vainikkala