P1200003-normal.jpg

Kaleva 20.1.2014


Nykyhetki katoaa nopeasti


Ideakirja

Merete Mazzarella: Elämä sanoiksi, suom. Raija Rintamäki. Tammi 2013


Vanhemmiten aika kuluu yhä nopeammin. Kokemukset on osattava asettaa tärkeysjärjestykseen vaikkapa kirjoittamalla oma elämäntarina, Merete Mazzarella sanoo.


Omaelämäkerrallinen kirjoittaminen on saanut uusia nimityksiä: elämäntarina ja muistelmat, viimeksi autofiktio, jolla tarkoitetaan kirjailijan elämää heijastelevaa kaunokirjallisuutta.


Merete Mazzarellan teoksia pidetään autofiktiona samaten kuin Hannu Väisäsen Antero-sarjaa ja norjalaisen Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjaa.


Elämäntarina sijoittuu kartoittamattomaan maastoon faktan ja fiktion välissä.


Omaelämäkerran pönäkkä tunnuslause "kerro vain totuus" on vaihtunut postmoderniksi epäilyksi.


"Muistelmiin ja omaelämäkertoihin on paljolti vaikuttanut ajatus, että totuus on jatkuvasti neuvoteltavissa", Mazzarella sanoo.


Mazzarella ottaa esiin Yhdysvalloissa 1980-luvulla käydyn kohukeskustelun valemuistoista, josta kertoo myös paraikaa Oulun kaupunginteatterissa esitettävä näytelmä Kielletyt muistot.


Mazzarella on pitkään opettanut kirjoittajia, mutta hän sanoo suhtautuvansa epäilevästi kirjoitusharjoituksiin. Muutamia hän kuitenkin esittää - monet tuttuja jo muualta kuten yhdysvaltalaisen Natalie Goldbergin kirjoittamisoppaista. Mazzarella ei kuitenkaan ehkä tunne Goldbergin teoksia, koska tähän viitatatessaan hän käyttää väärää etunimeä Bonnie.


Omien kokemustensa ja kirjallisuusviitteiden lisäksi Mazzarella antaa käyttökelpoisia neuvoja kuten muistutuksen kaunistelemattomuudesta ja arkisen yksityiskohdan elävöittävästä vaikutuksesta.


Suurisanaisuuden ja suurien linjojen sijasta kannattaa rajata ja valikoida muistoja, kirjoittaa yksityiskohdista, perhevalokuvista, lapsuuden tuoksuista ja ruokamuistoista. Aistimuksellisuudellaan ne herättävät lukijankin muistot.


Mazzarellan omastakin kirjailijantyöstä ymmärtää, että ei tarvitse olla ikääntynyt kirjoittaakseen tarinansa. Muistot ja niiden tulkinnat muuttuvat, samasta elämästä syntyy monta tarinaa.


Elämä sanoiksi (alkuteos Att berätta sig själv) on määritelty ideakirjaksi sille, joka tahtoo kertoa jotain tärkeää itsestään. Eniten se on Mazzarellan kertomus omasta kirjailijantyöstään, joka alkoi vuonna 1985 nuoruudenmuistelmilla Ensin myytiin piano.


Vuonna 2012 ilmestyi hänen seitsemästoista teoksensa Ainoat todelliset asiat, joka omaelämäkerrallisesti kuvaa naista kahden liiton loukussa.


Mazzarella pohtii minuutta, sitä mikä erottaa ihmisen muista. Kirjoittamisen keinot ja harjoitteet ovat yhteisiä. Tärkeintä on, miten niitä käyttää kirjoittamisessaan.


Kirjoittajaidentiteetin kannalta Elämä sanoiksi antaa kokemuksellisia virikkeitä samaan tapaan kuin esimerkiksi Claes Anderssonin Luova mieli - Kirjoittamisen vimma ja vastus tai Stephen Kingin Kirjoittamisesta - Muistelma leipätyöstä, jotka molemmat ovat mukana Mazzarellan teoksessa.


Marja-Riitta Vainikkala