Raikas tarina opettajan työstä

 

 

Tositarina

Torey Hayden: Lapsi muiden joukossa, suom. Seppo Raudaskoski. Otava 2009

 

Amerikkalaissyntyinen erityisopettaja Torey Hayden on tullut tunnetuksi työskentelystään ongelmalasten parissa. Häneltä on aiemmin suomennettu "tapauskertomukset" Tiikerin lapsi, Aavetyttö ja Häkkipoika.

 

Brittiläistynyt Hayden saa Yhdysvaltain käynnillään pyynnön tulla erään erityisluokan väliaikaiseksi opettajaksi. Lapsi muiden joukossa on tarina tuosta lukuvuodeksi venähtäneestä sijaisuudesta.

 

Opetettavakseen hän saa kuusi erilaisista tunne-elämän häiriöistä kärsivää lasta. Heidän oireensa näkyvät puhumattomuutena, pakkomielteinä ja aggressioina. Kolme lapsista on jäänyt orvoksi Pohjois-Irlannin verilöylyissä.

 

Varsinainen ongelmatapaus on kuitenkin yhden oppilaan äiti, hätkähdyttävän kaunis ja itsetuhoinen fysiikan tohtori Ladbrooke. Töykeänoloisesta rikkaasta rouvasta tuleekin Haydenin luokka-avustaja. Kaikkien yllätykseksi uusi avustaja työskentelee vastuullisesti, mutta traumaattisine taustoineen hän on myös huolenpitoa tarvitseva "lapsi muiden joukossa".

 

Kirjaa lukee kuin jännityskertomusta. Tilanteet elävät ja muuttuvat, lapset tulevat tutuiksi ja "kehittyvät", mutta myös opettaja oppii ja muuttaa toimintatapojaan. Hayden ei rasita tekstiä erityisterminologialla eikä diagnoosileimoilla. Hän suhtautuu jokaiseen omana pikkuihmisenään, reilusti, tiukasti ja huumorintajuisesti. Kun hän on taltuttanut jatkuvasti riehuvan pojan, hän sanoo tälle: Minä teen sinusta hakkelusta, jos vielä teet noin. "Ja vaikka tämä näyttäisi teistä miten helpolta tahansa, se on hyvin usein vaikeaa. Mokailen täällä jatkuvasti. Olen usein todella pahasti väärässä", hän toteaa uudelle avustajalleen.

 

Haydenin hoitomenetelmä kuten hänen kerrontansakin pohjautuu henkilökohtaiseen karismaan. Hän ei hymistele vaan reagoi tilanteisiin. Hän todella on opetuksessa, työnsä sisällä.

 

Ei ihme, että Torey Haydenin teokset ovat suosittuja. Hänen menetelmänsä ei kohdennu yksinomaan erityisoppilaisiin, vaan tarjoaa raikkaan näkymän kenelle tahansa opetustyötä tekevälle.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA

(Kaleva 12.8.2009)