Meänkielinen todellisuus

Elämäkertaromaani

Bengt Pohjanen: Rajan kolmas huone. Mäntykustannus 2011

 

Suomen ja Ruotsin välinen raja, kieli, sota, lestadiolaisuus ja krefta merkitsevät kesäkuussa 1944 syntyvän Pänkttin elämän. Rajan kolmas huone on paikka, missä joppari tekee kauppoja ja missä sopimukset sinetöidään kättä paiskaamalla. Krefta on syöpä, jonka syytä oli kaikki pelottava politiikkaa ja ruotsin kieltä myöten. Kaikki tapahtuu sosialistisessa Kassan kylässä Pajalan kunnassa, jolloin kylmä sotaa riehuu ja maailmalta kuuluu filosofi Sartren nimi, jota Kassassa ei kukaan osaa lausua.

Bengt Pohjanen on filosofian tohtori, teologian kandidaatti ja kirjailija. Hän kirjoittaa ruotsiksi, suomeksi ja meänkielellä, jota hän teoksissaan on kehittänyt kirjakieleksi. Ruotsia ja suomea on meänkielisen kouluun menevän Pänkttin Rajan kolmannessa huoneessa opittava.

Romaani on Bengt Pohjasen lapsuuselämäkerta syntymästä kouluvuosiin. Siinä ajassa syntyy minuus: "Maailma on ja minä olen. Olen olemassa. Minä olen Pänktti."

Meänkielinen on sivullinen. Pänktti on jopparin poika eikä kuulu mihinkään yhteiskuntaluokkaan. Hän haaveilee kauppamiehen urasta, mutta hän on taivaanrannamaalari. Kätilö ennustaa, että pojasta tulee saarnamies, koijari, kirjuri, tullihurtta tai pappi. Yksinäisyys, kielettömyys, syrjintä ja politiikan kirous seuraavat poikaa, perimätautisesta kreftasta puhumattakaan. Lestadiolaisuuden karnevaali ympäröi elämää. "Vain tällä näyttämöllä ja karnevaalilla ihmiset saattoivat painaa sortovallan allensa, nauraa hetken omalle hienolle keskiluokalleen ja voivotella hallitustaan." Pänktti oppii, että hurskauden seinä märkii pahasti.

Pohjasen tarina etenee välähdyksin. Pikkupojan oivaltavin silmin tosielämän tilanteet saavat oman värinsä ja herkullisuutensa. Romaani on kuvaus kirjailijatien alusta, ajasta jolloin lapsi jo ymmärtää toisinnäkemisensä. Sille myös odottaa jatkoa, kertomusta siitä kuinka Pänkttistä tuli Bengt.

Rajan kolmas huone loppuu kahden tärkeän hahmon, isoisän ja Stalinin kuolemaan. Pänktti kertoo tietävänsä, kuinka asiat ovat: "Loput minä lisään ja selitän itse omassa päässäni."

MARJA-RIITTA VAINIKKALA

(Kaleva 9.5.2011)