Envall%202020.jpg

 

Kaleva 7.12.2020

Loppujen lopuksi jäljelle jää sana

 

ESSEEKOKOELMA

Markku Envall: Kylmää kynäsotaa ja muita esseitä. WSOY 2020.

 

Markku Envall kirjoittaa Kylmää kynäsotaa -kokoelmassaan kirjailijan työstä, yksinäisyydestä ja ystävyydestä, raittiudesta ja rukouksesta, mutta erityisesti sanasta ilmaisumuotona.

 

Mukana on myös hauskoja tietoja kuten esseessä Kirja ja sen nimi, joka kertoo Leo Tolstoin ensin aikoneen teoksensa Sota ja rauha nimeksi Shakespearen mukaan Loppu hyvin, kaikki hyvin. "Romaanin nimeksi se olisi ollut katastrofi."

 

Nimiessee Kylmää kynäsotaa erottaa analyyttisen ja toisaalta eläytyvän lukemisen. Envall toteaa entisenä kriitikkona asettavansa etusijalle jälkimmäisen.

 

Tosin hän esseistinä hyödyntää analyytista lukutapaa kirjoittaessaan muun muassa Tolstoin, Alice Munron, Eino Leinon ja Eeva Joenpellon tuotannosta ja eritellessään Raamatun tekstiä.

 

Envall vertailee katolisen kirkon moniaistista esteettisyyttä luterilaiseen riisuttuun malliin. Mitkä aistialat - arkkitehtuuri, musiikki, draama, kuvanveisto, maalaustaide, taideteollisuus - kirkosta voidaan poistaa niin, että kristinuskon ydin vielä jää jäljelle? Se on sana, sillä sen mukana poistuisi kaikki.

 

"Romaanin ja evankeliumin totuus on sama: totuutta faktan pintaa syvemmältä, vastaavuutta elämän kokonaisuudelle. Ei totuutta vaan totuudellisuutta."

 

Kaunokirjallisuus käyttää uskontojen tekstejä, mutta uskonnon kieli on metaforisempaa kuin runouden, Envall sanoo.

 

Kokoelman kiinnostavimpiin kuuluvat pohdinnat Jeesuksen persoonasta.

 

Esseessä Elämän leipä Envall näkee Jeesuksen toimivan tekopyhästi ja vastoin tasa-arvon aatetta, kun hän ei evankeliumin tarinassa arvosta Martan palvelevaa työtä vaan kiittää seurassaan istuvaa Mariaa.

 

Perinteisen miehisesti Jeesus "ottaa 'pokkana' tarjoilun vastaan samalla kun kiistää sen valmistamisen arvon." Envall toteaa Jeesuksen olevan joissakin asioissa harhaoppinen.

 

Kylmää kynäsotaa liikkuu joustavasti tieto- ja kaunokirjallisuuden välissä.

 

Esseen tyyliin kokoelma on ajattelua kirjoittamalla. Se sisältää sekä faktaa että kirjoittajan tulkintoja ja lopulta antaa lukijalle tilaisuuden jäädä pohtimaan omaa kantaansa aiheeseen.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA