K%C3%A4hk%C3%B6nen%2016.jpg

Kaleva 24.10.2016

Kuinka kauan kestää vapaus

 

ROMAANI

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä. Otava 2016.

 

Vuosi 1968. Opiskelijamellakat, Vietnam, Biafra ja Tshekkoslovakian miehitys elokuussa. Tähän elokuun lopun viikkoon sijoittuu Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan seitsemäs osa.

 

Tankkien kesän ihmisiä riivaavat omat ja jo ohitetuksi ajatellun sodan ristiriidat. On myös katumus ja toisaalta kaipaus, joka antaa hidastetusti etenevälle kerronnalle tshehovilaisen sävyn. Menneitä muistellaan, vapautta kaihotaan ja epäillään.

 

Sodan päättymisen piti korjata elämä, mutta maailmasta ei tullutkaan turvallinen. ”Kuinka kauan kestää vapaus” on yhteinen kysymys.

 

Haikeutta tuo myös vanhan puutalo-Kuopion vähittäinen hävitys, syyllisyyttä taas sodan aikana karkotetun saksalaissyntyisen Charlotta-tytön kohtalo, johon romaanin keskeiset henkilöt vaikuttivat. Oli valittava: ”Joko Charlotta tai tankit. Saksalaisten internointi estää Neuvostoliiton aggressiot meitä kohtaan.”

 

Tiheä näkökulmien vaihtelu luo mosaiikkimaisen sommitelman, jossa pienyhteisö erilaisine roolihahmoineen edustaa koko yhteiskuntaa.

 

Mukana ovat Kuopio-sarjan vanhat kommunistit, kansallissosialistinen entinen toimittaja, liberaalit ja reaalipolitiikkaan luottavat, sopeutujat ja mukautujat sekä uusiin ihanteisiin uskova nuoriso. Kaikki nämä aatteet törmäävät Tšekkoslovakian miehitykseen.

 

Eräänlaisena avainhenkilönä on kotikaupunkiinsa palannut arkkitehti Juho Tiihonen, joka tuntee hämmennystä vanhan aateuskollisen ja uuden kapinoivan polven välissä. Hän kokee olevansa sivustaseuraaja eikä usko, että jokin ihmisen muovaama aate olisi ratkaisu kaikkeen. Kun parikymppinen Stella siteeraa Lapualaisoopperan säettä Me emme tee mitä emme tahdo, Juho kysyy, onko se Vänrikki Stoolista.

 

Ainut vailla aatteiden painolastia on viisivuotias tarkkailija Hilla.

 

Romaanin runsaassa henkilömäärässä lukijaa auttaa lopun henkilöluettelo. Sen avulla näiden kohtalot sarjan aiemmissa osissa palautuvat mieleen. Vahvasti preesensissä tajunnan liikkeitä seuraava kerronta sekä henkilöiden sisäiset ja keskinäiset ristiriidat vaativat lukijalta erityistä paneutumista.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA