Haanp%C3%A4%C3%A4%2019.jpg

Kaleva 20.1.2020

 

Pakarat penkkiin ja kynä käteen

 

OPASKIRJA

 

Päivi Haanpää - Terhi Rannela: Miksi en kirjoittaisi? Avain 2019.

 

 

"Kannat mukanasi taikavoimaa. Sanat luovat maailman, sanoilla sinä luot maailman."

 

Kirjassaan Miksi en kirjoittaisi? Päivi Haanpää ja Terhi Rannela kehottavat kirjoittajaa tarttumaan sanoihin. Ne voivat olla itselle merkityksellisä vahvoja sanoja tai vain satunnaisgeneraattorin tuottamia: "Sano 'tanssiva kirahvi', ja se on olemassa. Sano 'sininen koivu', ja muut näkevät sen."

 

Osa teoksesta käsittelee kirjoitusvastarintaa. Haluan kirjoittaa, mutta miksi sen aloittaminen on niin vaikeaa?

 

Rannela siteeraa Claes Anderssonia, jonka mukaan kirjoittamiseen liittyy runsaasti ambivalenssia, vastakkaisten tunteiden yhtäaikaisuutta. Sijaistoiminnot houkuttavat, tekstin juuttuminen uhkaa. Hyväksi havaittu keino on vain istua aloilleen ja kirjoittaa.

 

Kirjoittaminen on vapautta ja ankaruutta. Aloittamiseen teos esittää monia ratkaisuja, joista yksi on arkinen munakello. Kirjoitat 25 minuuttia, pidät viiden minuutin tauon, sama uudelleen kunnes on aika pitää puolenn tunnin tauko.

 

Teos esittelee tekijöiden omia ratkaisuja kirjoittamisen ylläpitoon.

 

Haanpää ja Rannela nostavat esille myös kirjoittamisen kumppanin, lukemisen. Sitä ilman ei ole kirjoittajaa. Muita avainsanoja kirjoittajantiellä ovat hyvä opettaja ja oma kirjoittajaheimo eli yhteistoimintaryhmä, kannustava muusa ja tekstien esittäminen toisille vaikka open mic-tilaisuuksissa.

 

Kirjoittamista on pidetty yksinäisenä työnä, mutta nyt ymmärretään myös yhdessä kirjoittamisen merkitys.

 

Kirjoittamistreffit tai lukubileet - tärkeää on kaikki mikä pitää yllä suhdetta sanoihin.

 

Yhdysvaltalaisen kirjoittajagurun Natalie Goldbergin treenikirjoitusohjeet ovat avanneet monen kirjoittajan lukon. Niiden merkitys nousee tässäkin teoksessa. Luovuuden alkuvaiheessa ei kaivata perfektionismia vaan avautumista.

 

Kirjoittamisoppaita alkoi suomeksi ilmestyä varsinaisesti 1970-luvulla, ja eritoten 2000-luvulla. Varhemmissa oppaissa kummittelivat vielä koulun ainekirjoitussäännöt, mutta viime vuosina on ilmestynyt monia oppaita, jota avaavat uutta näkökulmaa kirjoittamiseen.

 

Päivi Haanpään ja Terhi Rannelan teos on niistä yksi. Se on raikas ja lukijan kanssa keskusteleva lisä aiemmille oppaille, joka sopii sekä kirjoittajille että lukijoille.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA