Envall.jpg

 

Kaleva 26.2.2018

 

Tuttuuden ihme

 

ESSEEKOKOELMA

Markku Envall: Tavaratalo taivasalla ja muita esseitä. WSOY 2018.

 

Esseen on ihmettelevä laji. Sen kirjoittaja tekee ajatuskokeita ja lukija saa mielessään kehitellä vastauksiaan.

 

Tärkeää esseessä on irrottelu ja entä jos -kysymykset. Entä jos emme tyytyisikään totuttuun näkemiseen, vaan tutkailisimme avoimesti nähdyn ja koetun ominaisuuksia?

 

Monialaisen esseistin ja kirjallisuudentutkijan Markku Envallin kahdenkymmenen esseen kokoelma Tavaratalo taivasalla sisältää tekstejä kirjoittamisesta, kirjallisuudesta, sanasta ja elämisestä puhemaailmassa. Muita aiheita ovat Raamatun kertomukset, itsemurha, ilo ja depressio.

 

Envallin esseissä on kävelyn rytmi. Hän käsittelee tuttuja ilmiöitä tuoreesta näkökulmasta tarkkaillen. Siinä onkin esseen viehätys: lukija kulkee ja keskustelee kirjoittajan vierellä.

 

Essee Katututtu kertoo kävelylenkillä tapahtuneista satunnaisista kohtaamisista, jotka ovat leppoisampia kuin järjestetty kyläily, kun niihin vielä yhdistyy ajankäytön ekonomia.

 

Nimiesseessä Tavaratalo taivasalla Envall miettii, kuinka Suomen nousukaskulttuurissa torimarkkinoita pidetään rahvaan tapahtumana, kun eteläisessä Euroopassa viikoittainen markkinapäivä vetää paikalle kaikkea väkeä.

 

Envall muistelee lapsuutensa maalaismarkkinoita, joiden helppoheikkejä hän vertaa nykyajan stand up -koomikoihin. Juuri tällaisten yhteyksien löytäminen kuuluu esseen toimintatapaan.

 

Vanhoilla maalaismarkkinoilla ollaan alkutuotannon parissa. Envall näkee siinä yhteyden omaan työhönsä - kirjailijana hän on graafisen teollisuuden alkutuottaja. ”Sanajonoja ei voi painaa ja myydä, ellei joku niitä järjestä eli kirjoita.”

 

Essee on kirjallisuudenlaji tieto- ja kaunokirjallisuuden välissä. Sen on mahdollista kallistua jompaankumpaan suuntaan, sillä se yhdistää tiedon ja mielikuvituksen.

 

Myös valikoitu anekdootti kuuluu lajiin - kuten Envallin kokoelmassa tarina taidemaalari Tapani Raittilasta, joka joutui kerran turvautumaan työttömyyskorvaukseen. Virkailija muistutti, että työtä ei korvauksen aikana saa tehdä. ”Minä teen työtä, kun katson teidän kasvojanne”, oli Raittilan vastaus.

 

Tavaratalo taivasalla edustaa esseelajin lujaa ydintä. Kokoelmaa voi lukea rauhallisesti makustellen, onhan essee muutenkin hitautta vaativa laji. Essee Nopeudesta ja hitaudesta käsittelee sitä, kuinka tehokkuus on kykyä yhdistää nopeus ja hitaus. ”Kirjailija ja tutkija tietävät: jos tekee vähän mutta joka päivä, tekee nopeasti.”

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA