Marttinen.jpg

 

Kaleva 15.5.2017

Ajatusannoksia

 

KIRJOITUSKOKOELMA

Tittamari Marttinen: Perhosvaikutus - Pienten rakkauksien kirja. Kirjapaja 2017.

 

Tittamari Marttisen Perhosvaikutus koostuu lyhyistä kirjoituksista, jotka käsittelevät läsnäoloa hetkessä ja uskallusta muutokseen.

 

Marttiselle itselleen muutos tuli pari vuotta sitten, kun hän muutti Helsingistä Rovaniemelle.

 

Kun muuttaa Helsingistä Lappiin, joutuu miettimään myös omaa onnellisuuttaan. Onko olosuhteita, joissa ihminen on onnellisimmillaan? Voiko niistä päättää itse? Missä ja keiden kanssa minä olen onnellinen?”

 

Moni haaveksii muutoksesta, mutta sen toteuttaminen vie energiaa ja synnyttää uhkakuvia. Miksi vaihtaa tuttu, mukava elämä aivan vieraaseen?

 

Siinä on pelko ja mahdollisuus: pienikin vaihdos tavanomaisesta epätavanomaiseen voi synnyttää perhosvaikutuksen, ja seuraukset voivat kasvaa arvaamattoman suuriksi.

 

Näitä asioita Marttinen pohtii teoksessaan.

 

Marttinen kirjoittaa siitä, kuinka muutos synnyttää arkisina pidettyihin asioihin uuden näkökulman: neulomisen meditatiivisuudesta, matkalla olon vapaudesta, yhteisistä aterioista ystävien kanssa, Lapin talvitaivaan nopeasti vaihtuvista väreistä ja kävelemisestä läsnäoloharjoituksena.

 

Rovaniemi vertautuu Pariisiin, kun Marttinen kuvaa musiikkielämää.

 

Pariisilaisyleisö ei pidätellyt intoaan silloin kun halusi sitä ilmaista. Ja aika erikoista, että Rovaniemellä törmäsin uudelleen vastaavanlaiseen konserttiyleisöön. Sellaiseen, joka kirittää esiintyjänsä aina parhaaseen vetoon ja joka iloitsee tämän onnistumisesta, ja janoaa hyvää musiikkia.”

 

Perhosvaikutuksessa on jotain samaa kuin Merete Mazzarellan omakohtaisesti pohdiskelevissa kirjoissa.

 

Se on jutusteleva kirjoituskokoelma, jota voi lukea pienin annoksin iltatuokiona, kun haluaa lahjoittaa itselleen annoksen lämpimiä ajatuksia.

 

MARJA-RIITTA VAINIKKALA